Снег, киша и олујни ветрови пратиће нас у наредних неколико месеци, судећи према факторима које је Чубрило анализирао.

- Према до сада приспелим и анализираним факторима и индексима главне одлике зиме која је пред нама за регион југоисточне Европе би требале да буду: Температурно просечна зима уз могућност да први део буде хладнији од просека. Зима количински богатија падавинама, посебно први део. Честа појава јаких циклона и појачаног ветра. Обилнији планински снег и чешћи снег у низијама у односу на протекле зиме. Други део зиме има одређен проценат вероватноће, тренутно око 40% да буде топлији од просека.- започео је своју велику предикцију Чубрило.

Како је рекао, ова зима за разлику од прошле, биће са више падавина, што на планинама, што у осталим деловима земље, те се очекује да зима буде хладнија од прошле.

Фото: Профимедиа

 

- Тренутно велики део прогноситчког материјала упућује на то да би над нашом државом зима 2021/22 требало да буде другачија у односу на протеклу. Очекује се знатно више падавина уз типчне зимске циклоне који би могли донети и знатно већу количину падавина од просека. Температурно за сада делује да би зима била око просека, или мало топлија од просека, са одређеном вероватноћом (за сада око 30%) да буде хладнија и знатно хладнија од просека. Посматрано по месецима за сада највећи зимски потенцијал имају децембар и јануар када би регион и Србију могло захватити неколико јачих погоршања уз обилније падавине и јак ветар. Фебруар би могао донети “мирније” време уз ређу појаву јаких циклона и мању количину падавина, али обзиром на удаљеност тог периода прогноза за тај месец је веома непоуздана.

Када је реч о снежним падавинама, Чубрило је навео да ће се Србија у једном тренутку можда поделити на делове у којима пада снег и на делове у којима пада киша.

Фото: П. Милошевић

 

- За сада све упућује на врло активно Средоземље и Јадран где би се развијали чести циклони,а од њихове тачне путање би зависио однос снега и кише над нашом државом. За сада делује да би северни, западни и средишњи предели Србије могли добити неколико јачих налета снега, где би и то посебно у брдско-планинским пределима могло бити врло обилног снега, док би јужни и источни предели више били под утицајем топлог ваздуха те би тамо било више кише, а мање снега. У другом делу јануара и почетком фебруара би било услова за појаву јаких мразева уз минимумуме и испод -15 степени Целзијуса, док би фебруар могао донети блаже метеролошке услове, мање снега и слабије мразеве. - каже Чубрило.

Када је посреди Београд, "зимксе чаролије" би требало да буду интезивније него протеклих година, те малишани могу да се надају санкању и грудвању.

- За сада делује да би на подручју Београда и околине било између 13 и 18 дана са снежним покривачем на тлу што је око или мало преко просечних вредности, али и знатно више у односу на протекле зиме. У кошавском подручју би било честе појаве кошаве, док планински део како Србије као и регион може очекивати јако добру зимску сезону уз обилан снег - рекао је на крају разговора Чубрило, уз додатак да ће тек после 15. новембра уследити коначна и тачнија прогноза.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".