Према легенди у коју верују хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство.

Неки од тих "малих апостола" били су и Свети апостоли Архип, Филимон и Апфија.

Архип је један од седамдесет. Апостол Павле спомиње га у посланици Колошанима и Филимону, називајући га својим другаром у војевању.

Фото: СПЦ

 

У граду Колосају средиште хришћанства било је Филимоновој кући. У то време апостоли рукополагају своје ученике за епископе, и то неке од њих на стално место, а неке као мисионаре путујуће по разним местима.

И Филимон је био један од ових последњих, а Апфија, Филимонова жена служила је тамошњој цркви. У време неког празника незнабошкој богињи Артемиди, сви верни у Колосају су по обичају гости у Филимоновог дома на молитви. Незнабошци, сазнавши за овај скуп, јурну и похватају све хришћане, Филимона, Архипа и Апфију, као вође, најпре ставе на шибу, а после их закопају до појаса у земљу и почну их камењем гађати.

Фото: СПЦ

 

И тако су Филимон и Апфија убијени, а Архипа изваде из рупе једва живог, оставивши га за забаву деци која су га избола ножевима. На овај начин Павлов другар у војевању скончао је свој земаљски пут.

Молитва

Апостоле Свети Архипе, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим

Веровања и обичаји

Као онима који нису знали шта чине, Свети Архип је опростио деци овај страшан грех и мирно и радосно кренуо у сусрет својим пријатељима Светом Филимону и Апфији. Зато обичај каже да се на данашњи дан мире завађени и опраштају грешке онима који су се о нас огрешили.

На данашњи дан треба изговорити молитву, нарочито уколико сте у невољи или је период иза вас био веома тежак.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".