Prema legendi u koju veruju hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Neki od tih "malih apostola" bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Arhip je jedan od sedamdeset. Apostol Pavle spominje ga u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim drugarom u vojevanju.

Foto: SPC

 

U gradu Kolosaju središte hrišćanstva bilo je Filimonovoj kući. U to vreme apostoli rukopolagaju svoje učenike za episkope, i to neke od njih na stalno mesto, a neke kao misionare putujuće po raznim mestima.

I Filimon je bio jedan od ovih poslednjih, a Apfija, Filimonova žena služila je tamošnjoj crkvi. U vreme nekog praznika neznaboškoj boginji Artemidi, svi verni u Kolosaju su po običaju gosti u Filimonovog doma na molitvi. Neznabošci, saznavši za ovaj skup, jurnu i pohvataju sve hrišćane, Filimona, Arhipa i Apfiju, kao vođe, najpre stave na šibu, a posle ih zakopaju do pojasa u zemlju i počnu ih kamenjem gađati.

Foto: SPC

 

I tako su Filimon i Apfija ubijeni, a Arhipa izvade iz rupe jedva živog, ostavivši ga za zabavu deci koja su ga izbola noževima. Na ovaj način Pavlov drugar u vojevanju skončao je svoj zemaljski put.

Molitva

Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim

Verovanja i običaji

Kao onima koji nisu znali šta čine, Sveti Arhip je oprostio deci ovaj strašan greh i mirno i radosno krenuo u susret svojim prijateljima Svetom Filimonu i Apfiji. Zato običaj kaže da se na današnji dan mire zavađeni i opraštaju greške onima koji su se o nas ogrešili.

Na današnji dan treba izgovoriti molitvu, naročito ukoliko ste u nevolji ili je period iza vas bio veoma težak.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".