Војвода од Јорка већ неко време недоступан је америчким истражним органима.

- Судски органи САД-а притискају Британију у покушају да приморају принца Ендрјуа да сарађује са истражитељима и одазове се на тужбу због тврдњи о сексуалном злостављању - објављено је.

У званичном саопштењу даље стоји да је отворена истрага о случају Гислене Максвел и других сарадника мртвог милијардера и педофила Џефрија Епстејна и да у том случају желе да разговарају са војводом од Јорка и његовом односу са поменутим милијардером који је "спонзорисао" педофилију.

Један од званичника Бајденове администрације потврдио је да постоје "контакти" између надлежних власти САД-а и Велике Британије када је у питању пружање "правне помоћи и сарадње" у кривичним стварима услед компликованости процеса јер принц Ендрјуа одбија да сарађује са истражитељима.

Званичник америчке владе у изјави за Сун истиче да - САД и Велика Британија имају блиске, продуктивне и отпорне односе спровођења закона и узајамну правну помоћ. Свакодневно смо у блиском контакту са свим релевантним актерима и тврдњама (доказима), и наставићемо да тражимо помоћ у кривичним стварима док пружамо сличну помоћ.

У том контексту, тужиоци су још прошле године упутили британској влади званичан предлог, познат под називом Уговор о узајамној правној помоћи (МЛАТ) како би могли приволети принца да се одазове њиховом позиву.

МЛАТ је уобичајени правни поступак који се користи у кривичним истрагама за прикупљање материјала из страних земаља који се не може лако прибавити на основу сарадње, али се разуме да војвода од Јорка тек треба да сарађује. Ендрју се и даље сматра особом од великог интереса за америчке истражне органе и јавног тужиоца Њујорка, али се не назире тачан датум саслушања принца.

Као особа од великог и нтереса краљичин син се посмаатра у најмању руку као потенцијални сведок и њехово испитивање могло би бити део истраге и сучељавања са другим актерима истраге.

 

 

Тужиоци су раније овог месеца рекли да је Андрев (61) "покушао лажно да се представи јавности као жељан и вољан за сарадњу", али није дао изјаву савезним властима и више пута је одбијао захтеве за разговор са истражитељима. Долази се до тога да је Вирџинија Ђуфре (Virginia Giuffre) која је признала да је Епстејн злостављао поднела грађанску тужбу и против принца савезном суду у Менхетну. Госпоља Гиуфре, која је раније била позната као Вирџинија Роберт тврди да ју је Епстејн присилио на нежељени сексуални однос са принцом Ендрјуом у Лондону, у кући угледне друштвене личности Гислене Максвел, једне од наводних Епстејнових "дама".

Вирџинија Ђуфре сада тужи принца њујоршком суду због наводног "силовања" односно сексуалне злоупотребе и злостављања, прецизирајући да ју је преминули Епстејн приморао на то под претњом смрти.

Са друге стране, војвода од Јорка оштро демантује све оптужбе. Раније овог месеца, шеф британске полиције Дејм Кресида Дик (Dame Cressida Dick), открила је детективима МЕТА да приступе тужби против принца, наглашавајући да "нико није изнад закона".

Гислена Максвел изјаснила да није крива по тачкама оптужнице за подвођење тинејџерки преминулом Епстејну у приоду од 1994. до 2004. године. Очекује се да ће поступак против ње бити покренут у новембру. Епстејн је умро у затворској ћелији 2019. године након што је притворен због подвођења малолетница.

Правни тим принца Ендрјуа одбио је да да икакве коментаре на те случајеве, а раније су негирали било какво учешће принца Ендрјуа у радњама поменутих лица.

(Dailymail)