Како наводи Ројтерс, на снимку из парламента види се кратка али насилна туча између посланика која је избила након што је, како се наводи, председник одбора за правне послове ударио лидера опозиционе партије Уједињени национални покрет, која се противи закону.

Владајућа коалиција "Грузијски сан" прошлог месеца је објавила да подржава закон, који тек треба да прође друге фазе одобрења пре него што буде усвојен, док га критичари пореде са руским законом из 2012. године, који се од тада ширио и користио за, према Ројтерсу, обрачун са руским цивилним друштвом и независним медијима.

Закон предвиђа да се организације које добијају више од 20 одсто финансирања из иностранства региструју као "страни агенти" и да буду подвргнуте надзору Министарства правде.

- Руско законодавство које се сада предлаже у парламенту противно је националним интересима Грузије, против наших европских аспирација. Цела међународна заједница и грузијска заједница су сагласне око ове теме -, рекао је активиста за грађанска права и опозициони политичар Иракли Павленишвили.

Ројтерс подсећа да парламент може надјачати председнички вето.

Прошлог месеца, више од 60 организација цивилног друштва и медија у Грузији саопштило је да се неће придржавати закона ако буде усвојен.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".