Протести не показују знакове успоравања, док су у неким градовима пријављени рекордни бројеви учесника, известили су израелски медији. ЦНН пише да је на улице изашло око пола милиона људи.

Само у Тел Авиву окупило се око 240.000 демонстраната, а у Хаифи ипак доста мање, око 50.000. Протести против контроверзне реформе одржали су се и у Јерусалиму, Бершеби, Еилату и још неколико других градова.

Пре неколико дана израелски председник Исак Херцог први пут је јавно проговорио против планова десничарске владе. Рекао је да је правосудна реформа грешка, да је репресивна и да утиче на демократске темеље Израела.

Такође је рекао да је договорен компромис између присталица и противника реформе. Детаљи компромиса још нису познати јавности. Кључни елементи реформе могли би проћи финално изгласавање у парламенту следеће недеље, преносе израелски медији.

Према плановима владе премијера Бењамина Нетањахуа, парламент ће моћи једноставном већином да укине одлуке Врховног суда. Додатно, политичари ће добити већи утицај на именовање судија. Критичари то виде као претњу демократској деоби власти, а страхују и да би реформе могле омогућити премијеру да избегне осуду у поступку у којем му се суди за корупцију.

За нацрт закона којим би се ограничила могућност његовог опозива гласала су 62 посланика, а 20 је било против, у парламенту са 120 места. Опозив ће по том нацрту бити могућ тек ако за њега гласа барем 90 заступника и само у случају премијерове физичке и психичке неспособности.

Почетком месеца у Тел Авиву су избили сукоби полиције и демонстраната. Саобраћај је био прекинут на неколико деоница, а полиција је употребила водене топове и шок-бомбе. Због ометања јавног реда ухапшено је најмање 39 људи.

Овде сам због демократије, људских права и правде- рекао је Јохан Канал, један од учесника протеста.

- Право на протест није право на блокаду земље. Демонстранти су прешли црвену линију. Суверена земља не може трпети анархију - реаговао је тада Нетањаху.

БОНУС ВИДЕО: