Авио-компанија која управља Оркнеј Интерисланд услугом и саобраћа од Кирквола до Северних острва у Шкотској. Ово укључује посебан феномен, то је најкраћа авио-линија на свету између острва Вестреј и Папа Вестреј, где пут траје пуних 90 секунди.

Свако острво у архипелагу Оркнеј на северу Шкотске има своју јединственост и сва су савршена за посматрање птица, шетњу и опуштање на плажи поред старих светионика. Све ово је доступно туристима захваљујући компанији Оркнеј Интерисланд, која омогућава туристима да 'скокну' са острва на острво, пише ТУ Магазин.

Међутим, летење није баш најудобније искуство. У кабини има само осам седишта, а бука мотора је немилосрдна. У самом авиону нема погодности, нема хране, пића или тоалета. Ипак, постоји нешто посебно у овом лету што бисте, да нисте раније знали, схватили након скоро два минута путовања. За само 90 секунди авион више неће бити у ваздуху, слетеће на писту. Цена оваквог лета је око 39 евра, повратна карта.

 

 

Према Гинисовој књизи рекорда, ово је најкраћа редовна авио-линија на свету, дуга само 2,7 километара. Толико је мала да већини комерцијалних авиона треба толико само да би се створили у ваздуху. У добром дану, уз повољан ветар и мало оптерећење, малом шкотском авиону су потребне само 53 секунде да достигне брзину кретања.

Путовање се обавља два до три пута дневно, повезујући Вестреј, острво на ободу шкотског северног архипелага Оркни, са мањим, још удаљенијим острвом Папа Вестреј. Током целе године, то је спас за осамдесет људи који живе на острву. Лето доноси и туристе, углавном једнодневне излетнике, који желе да искусе летење.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".