ПРИНЦЕЗА Леонор и потенцијална шпанска престолонаследница проћи ће трогодишњу војну обуку почев од августа, изјавила је данас министарка одбране Маргарита Роблес.

Она је након састанка Владе навела да као и у свим парламентарним монархијама престолонаследник „мора да има војно искуство“, пренео је Ројтерс.

Шпанска монархија се бори да поправи свој имиџ након низа скандала током протекле деценије, углавном повезаних са бившим краљем Хуаном Карлосом који је абдицирао 2014. у корист свог сина, краља Фелипеа, наводи британска агенција.

Фелипеова најстарија ћерка Леонор (17) у октобру пуни 18 година и она је прва у наследном реду, изузев ако се не роди мушки наследник, а за њом следи њена сестра Софија.

-У догледно време, главнокомандујући оружаним снагама биће жена, а последњих година улажемо веома значајне напоре да инкорпорирамо жене у оружане снаге, рекла је Роблес.

Прву годину школовања принцеза ће провести на војној академији у Сарагоси, затим ће ићи у поморску школу, а студије ће завршити на Генералној ваздухопловној академији.

Хуан Карлос је абдицирао због случаја пореске преваре који укључује чланове краљевске породице и након скандала око његовог путовања у Африку у лов на слонове у време када је Шпанија пролазила кроз дубоку рецесију.

Бивши монарх живи у Абу Дабију од августа 2020. године, када је напустио Шпанију након што је у тој земљи и Швајцарској отворено неколико истрага о наводним преварама, које су касније обустављене.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".