Младенци су празник који прослављају брачни парови у првој години брака, тачније они који су се венчали после 22. марта претходне године. Ове године, Младенци падају у среду, 22. марта 2023. године.

Фото: Профимедиа

 

 

Младенци су посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника, који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани. Овај празник је у црквеном календару обележен црним словом.

За овај празник се у Србији везује мноштво обичаја и веровања - младенци примају честитке, а у свој дом примају и госте који им доносе поклоне, док младе домаћице показују своје умеће.

Оне тог дана устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи, а симболизују дуг, срећан и сладак живот. Младенчићи се премазују медом и домаћице их нуде свима који дођу у кућу.

Фото: Профимедиа

 

 

Младенци увек падају у време поста, па храна која се спрема тога дана мора бити посна, због здравља и напретка деце младих супружника.

Овај православни празник симболизује љубав, срећу и сладак живот, а као поклон који се носи на Младенце је најпогодније припремити оно што младом брачном пару може помоћи да се што пре прилагоде новим породичним обавезама и превазиђу евентуалне почетне проблеме у браку.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&