Пребодобни Василије био је друг и страдалник светог Прокопија Декаполита. Василије је верно следовао свом учитељу Прокопију и у миру и у гоњењу. Многе муке је претрпео од иконобораца. А када су иконоборци пропали, по Божјем Промислу, Василије се вратио заједно с Прокопијем у свој манастир где су се у посту и молитви дуго подвизавали. Преминуо је 747. године. Василије блажени би у време цара Лава Исавријана иконоборца. Још као млад постаде монах и ученик преподобног Прокопија Декаполита, и добро се подвизавајући он упражњаваше највише подвиге.

А затим јуначки устаде против иконобораца у заштиту поштовања светих икона. Због тога би ухваћен, и много мучен. Али он не узмакну, него проповедаше истину Православља до смрти. Саподвижник му у томе беше божанствени Прокопије Декаполит. Иконоборци стругаше Светом Василију цело тело и врат, па га вргоше у тамницу.

А када умре Лав Исаврјанин, светитељ би ослобођен тамнице. И опет продужи прећашњи подвижнички живот. И многе грешнике побуди на покајање својом проповеђу и својим примером, а многе зловерне поврати православној вери.

Данас према народним веровањима требало би избегавати свађе и лоше мисли и запалити свећу за опрост свих грехова.

БОНУС ВИДЕО: