Неки који су тек сада схватили како се заправо прави сладолед, остали су шокирани. Други су згрожени мање познатим састојком који се налази у неким сладоледима.

Супстанца углавном долази из даброве задњице, односно 'кесица' које се налазе између карлице и основе репа. Због своје близине аналним жлездама, касторум је често комбинација секрета аналних жлезда и урина, пише Национална географија.

Данас, међутим, касторум чини само скромних шест одсто укуса ваниле који се користи у индустрији.

Фото: Јутјуб принтскрин/СЛИЦЕ

 

Роберт Чилкот, професор у Центру за истраживање топикалне испоруке лекова и токсикологије Универзитета у Хертфордширу, рекао је да синтетички ванилин чини око 94 одсто свих арома ваниле који се користе у прехрамбеној индустрији - око 37.286 тона, преноси Информер.

- Даброви могу да одахну. Њихов допринос прехрамбеној индустрији сада представља мали део природне ароме ваниле и углавном је ограничен на луксузну храну и пиће. Извлачење гњецаве материје из живог дабра није најлакши задатак јер животиње прво морају да се помузе - објашњава Роберт.

Фото: Танјуг/АП

 

- Подижем животињи реп. Људи мисле да сам луда... али ја им кажем да су даброви и мирише баш добро - каже Џоан Крофорд, еколог са Универзитета Јужни Илиноис.

Даброви користе касторум да привуку партнера и обележе територију, а ми га користимо за додавање ваниле, малине или јагоде у наш омиљени десерт. Секрети аналних жлезда даброва се такође налазе у алкохолним пићима, пекарским производима, жвакаћим гумама и слаткишима, између осталог.

Међутим, на производима у супермаркетима, касторум се описује као „природна арома“, преноси Тхе Сун.

БОНУС ВИДЕО: 

ЛЕПОТЕ ЗАСАВИЦЕ: На 80 километара од Београда налази се место за право уживање

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".