Три посластице које враћају у детињство, свака домаћица знала је да их спреми, а деца су се отимала око њих. С разлогом су и данас популарне, а ми вам доносимо старинске рецепте за њихову припрему.
КОХ
Састојци:
- 5 јаја
- 13 кашика шећера
- 10 кашика гриза
- 1л млека
- 2 ванилин шећера
Припрема:
Одвојити беланца од жуманаца, па беланца умутити у чврст снег. У беланца додати 10 кашика шећера, па мутити још мало. Затим додати жуманца и гриз полако мешајући миксером на најмањој брзини. Плех подмазати и посути гризом па сипати масу и пећи на 200 степени 20 минута. Кох је печен када порумени и почне да се одваја ивица од плеха.
Прочитајте још
Док се кох пече, скувати млеко са 3 кашике шећера и ванилиним шећером. Ако желите да кох буде сочнији, користите литар и по млека и додајте још 3 кашике шећера.
Печен кох кутлачом преливајте топлим млеком (никако не сипајте све одједном). Послужите када се охлади и када упије сво млеко.
ШНЕНОКЛЕ
Састојци:
- 4 јаја (одвојити жуманца и беланца)
- 100 г шећера
- око 2 л млека
- 1,5 кашика брашна (или густина)
- 1 кашичица екстрата ваниле
- 2 кесице ванилин шећера
Припрема:
Миксером умутити беланца у чврсту смесу. У дубљу шерпу сипати млеко и додати екстрат ваниле и оставити да проври. Када млеко проври смањити температуру, а затим кашиком вадити умућена беланца и пажљиво и спуштати у врело млеко.
Шненокле кувати по 1,5 минут са сваке стране, па их извадити из млека и поредати у чинију.
Крем за шненокле
Умутити жуманца и шећер, па у ту смесу додати густин или брашно и 2 кашике млека у којем су се кувале шненокле, те све добро промешати. Млеко у којем су се кувале шненокле ставити опет да ври, а температуру смањити. Лагано додати смесу са жуманцима непрестано мешајући и све заједно кувати до згушњавања.
Када се смеса згусне, скинути је са рингле и оставити да се мало охлади. Када прелив буде прохлађен, њиме прелити шненокле. Колач држати у фрижидеру.
СУТЛИЈАШ
Састојци:
- 100 грама пиринча
- 750 мл млека
- 4-5 кашике шећера
- Прстохват соли
Припрема:
Кувати пиринсч у води око три минута, а затим га оцедити. У млеко сипати со и ставити на ватру да проври. Додати пиринач и кувати на слабој ватри док принач не упије млеко, не мешати.
У кувани пиринач додати шећер и опрезно промешати како би зрна остала цела.
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&