Полиција је употребила сузавац и водене топове против демонстраната на Тргу Плас де ла Конкорд у Паризу, где се окупило око 7.000 људи у знак протеста због реформи пензионог система. Како је пренео Ројтерс, демонстранти су бацали каменице на полицију која је потом интервенисала како би разбила групе учесника протеста.

Протести су одржани у готово свим већим градовима Француске.

Француска премијерка Елизабет Борн претходно је покренула специјалну процедуру за усвајање непопуларног закона о пензионој реформи у Народној скупштини без гласања, усред повика и скандирања левичарских посланика који су махали транспарентима против пензионе реформе.

Коришћењем такозваног члана 49.3 Устава, обезбеђено је усвајање предлога закона о подизању старосне границе за одлазак у пензију за две године - са 62 на 64, али то показује да председник Емануел Макрон и његова влада нису успели да обезбеде довољну вецину у парламенту, пренео је Ројтерс.

Агенција оцењује да ће опозиционе странке вероватно тражити да се гласа о поверењу влади, али да је мало вероватно да це влада пасти јер ће је вецина конзервативних посланика вероватно подржати.

Макрон и његова влада тврде да је повецање старосне границе за одлазак у пензију неопходно да би се одржао пензиони систем, али његов неуспех да реформа пензионог система буде усвојена у парламенту представља ударац његовим напорима да спроведе нове реформе, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО: