Наиме, приметили су да у њиховим баштама нестају лук, шаргарепа, кромпир, цвеће, након чега је утврђено да је реч о слепом кучету.

До недавно, глодар слепо куче се сматрао још једном изумрлом животињском врстом у Хрватској, али је недавно виђен поново. Мештани сумњају да су слепи кучичи дошли преко Дунава, из Србије, али не знају како.

- На основу послатих фотографија ради се о слепом кучету. Радосна је вест чути да постоји жива колонија слепог кучета овде на Вучедолу. Ово нам је драгоцен податак јер га сада више нећемо сматрати изумрлом врстом. Доћи ће екипа из Загреба и обавити генетска истраживања како бисмо дознали порекло ових глодара - рекао је Павао Драгичевић из Јавне установе за заштиту природних вредности Вуковарско-сријемске жупаније.

Фото: ЕПА

 

Према литератури, слепи кучићи су живели током 19. и почетка 20. века на подручју од Винковаца до Сремске Митровице. То је животиња дуга до 30 центиметара, без репа, прекривена крзном. Живи под земљом где праве рупе тако да су им очи закржљале и прекривене длаком.

Својим зубима и предњим удовима копају подземне ходнике у којима се налазе одвојени простори за храњење, нужду и спавање. Хране се луковицама, кртолама и травама.

БОНУС ВИДЕО: 

ПАТРИЈАРХ ПОСЕТИО ЗООЛОШКИ ВРТ: Са децом из Глине у Београду

(Вечерњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".