Naime, primetili su da u njihovim baštama nestaju luk, šargarepa, krompir, cveće, nakon čega je utvrđeno da je reč o slepom kučetu.

Do nedavno, glodar slepo kuče se smatrao još jednom izumrlom životinjskom vrstom u Hrvatskoj, ali je nedavno viđen ponovo. Meštani sumnjaju da su slepi kučiči došli preko Dunava, iz Srbije, ali ne znaju kako.

- Na osnovu poslatih fotografija radi se o slepom kučetu. Radosna je vest čuti da postoji živa kolonija slepog kučeta ovde na Vučedolu. Ovo nam je dragocen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će ekipa iz Zagreba i obaviti genetska istraživanja kako bismo doznali poreklo ovih glodara - rekao je Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrednosti Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: EPA

 

Prema literaturi, slepi kučići su živeli tokom 19. i početka 20. veka na području od Vinkovaca do Sremske Mitrovice. To je životinja duga do 30 centimetara, bez repa, prekrivena krznom. Živi pod zemljom gde prave rupe tako da su im oči zakržljale i prekrivene dlakom.

Svojim zubima i prednjim udovima kopaju podzemne hodnike u kojima se nalaze odvojeni prostori za hranjenje, nuždu i spavanje. Hrane se lukovicama, krtolama i travama.

BONUS VIDEO: 

PATRIJARH POSETIO ZOOLOŠKI VRT: Sa decom iz Gline u Beogradu

(Večernji list)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".