Смернице за коришћење алкохола Центра за контролу и превенцију болести наводе да се једно пиће дневно за жене и два пића дневно за мушкарце сматрају умереним пијењем, али стручњаци се не слажу око најбезбедније количине алкохола, која зависи од фактора као што су историја злоупотребе супстанци, активна ментална болест или здравствена стања попут дијабетеса, болести јетре или бубрега, пише The Healthy.

Много је разлога зашто не пити алкохол. Алкохол може да утиче на хормоне и повезан је сa болестима срца и високим крвним притиском – плус, прекомерно пијење је увек лоша идеја.

Испијање пива ме је заситило

“Први дан сам попио пиво око 17:00 кад сам завршио са својим радним даном. За овај експеримент одабрао сам да пијем индиа пејл ејл (ИПА) произведен на фарми неколико километара од моје куће у северном делу Њујорка. ИПА су знатно теже од лагера и приметио сам нешто што многи људи осете кад пију пиво – осећао сам се ситим”, рекао је новинар.

Фото: Профимедиа

 

Ово је уобичајен осећај, а јавља се због неколико фактора. Један је једноставно карбонизација пива, што може изазвати осећај надутости због испаравања угљен диоксида који се користи за стварање пенушања. То доводи до ситости и без оброка.

Пиво може иритирати желудац и може бити упално и кисело, што може довести до жгаравице и надутости. Алкохол такође омета метаболичке процесе који разграђују храну и извлаче калорије и хранљиве материје. Када се унесе алкохолно пиће, јетра даје предност свом метаболизму у односу на метаболизам других макронутријената који доносе калорије, као што су шећери и масти.

"Не само да сам због пива био сит и нисам желео да једем, него и кад сам јео, пиво је ометало моје тело у обради хранљивих материја. Те прве вечери вечерао сам мало касније – након што сам престао да осећам ситост од пива – и нисам добро спавао, што је можда било због пива или касније вечере. Остатак недеље пио сам пиво након вечере или уз мало хране”, каже новинар.

Уморило ме испијање пива

Алкохол је седатив због чега нас лако успава. Тај осећај често престане у незгодно време и узрокује будност усред ноћи. Тело тада покушава да повећа ниво компензације хормона стреса, попут кортизола и епинефрина.

Фото: Профимедиа

 

Пораст ових хормона може пробудити особу чак и из релативно дубоког сна. Пиво такође делује као релаксант мишића и може погоршати апнеју за време спавања. Поврх свега тога, алкохол (не само пиво) је диуретик, који може пореметити наш сан ноћним одласцима у тоалет.

Испијање пива помогло ми је да се осећам опуштено

“Без обзира на то јесам ли попио пиво пре, за време или након вечере, опуштање је било видљиво након првих неколико гутљаја и није чудно зашто је тај осећај опуштања велики део привлачности алкохола”, каже новинар. Постоје снажни докази да алкохол делује као имитатор супстанце која се зове ГАБА, што је скраћеница за гама-аминомаслачну киселину. ГАБА је неуротрансмитер који смањује електричну активност у многим деловима мозга, што доводи до пријатног, опуштајућег ефекта, сличног оном који се осећа након узимања таблете за смирење. Ово можда звучи идеално, али није.

Друга страна алкохолне мимикрије ГАБА-е је да такође може спречити природну производњу и коришћење саме ГАБА-е, због механизама повратне спреге хомеостазе као што је горе објашњено. То може довести до тескобе како алкохол нестане, што резултира већом потребом за конзумацијом алкохола како би се поново успоставио осећај опуштености.

“Иако уживам у опуштајућем ефекту пива, а уживање у хладном пиву с пријатељима безвременска је традиција која не показује знакове изумирања, постоје други начини за постизање сличног ефекта, посебно када говоримо о опуштању. Дубоко дисање или медитација имају тенденцију нежнијег финог подешавања индукције ГАБА активности и опуштеног стања које она доноси, док такође контролишу активацију можданих центара за награђивање више него што може да подстакне зависничко понашање. Дакле, повремено уживање у пиву с пријатељима може бити добра ствар, али постоје и други начини за постизање истог опуштајућег ефекта”, закључује.

БОНУС ВИДЕО: