- Када ме људи не би желели, ја бих одмах умрла. Једино још живим да бих се дружила са људима. Радим да бих била жива и живим да бих радила, јер не јурим ни каријеру, ни новац, тога у култури никада није ни било - истакла је Мира Бањац на 49. фестивалу смеха "Дани комедије" и додала:

- Ви сте људи који су правили моју каријеру. Сада пред собом имате једну потрошену, нарађену, али и срећну жену. Сваки човек који са мном жели да проговори реч-две, мени је познаник. Негде сам га препознала. Одиграла сам, што је мени веома важно, један велики део мога света, из моје земље, и на то сам веома поносна.

Њен живот ван глуме, како је рекла, један је мали живот, који и даље живи. Мали животи могу бити веома лепи ако их пронађете и ако са њима будете задовољни.

Фото: Н. Скендерија

 

Иако има четири монографије у којима је описан њен рад у позоришту и путовања са Атељеом 212, са којим је обишла готово пола планете, оно што је написано у овој књизи је она - мала из Ердевика, глумица која се изборила, и то крваво, да то буде. То је оно што не мора никога да интересује, али то је она и то су њени сусрети са људима, који су изворишта њене уметности.

- Живимо у тешким временима, а најтеже је што се људи отуђују. Театар то не дозвољава. Он се неће моћи уништити. Култура је кичма народа. Хвала сваком човеку који је нашао сат-два да би се бавио препознатљивошћу онога што глумци кажу. Сваки човек из гледалишта нешто однесе. Ако не понесе, крив је глумац. Цела ствар је у једноставности. Никада нисам била, нити сам желела да будем звезда, али волим што ме људи препознају, што влада хемија између мене и публике. Одувек сам била велика улизица публике, што су ми многи глумци замерали. Али, ја сам пред публиком војник - рекла је једна од наших највећих глумица.

Фото: В.Данилов

 

Мира Бањац је рекла да је одрастала у сиромаштву, али да јој је живот био леп. Тукле су је кише, газила је блато, радила је, али сада зна да су године које сада има заслужне за оно што је проживела.

- Ухватила сам корен. Земља ме је отхранила, одшколовала и остала је у мени. Ја сам земља и сву снагу коју имам добила сам из ње. Све друго је велика парада. Позориште је велико и тешко искуство, које тражи целог човека. Немилосрдно је. Глумцу код куће може да се деси нешто најстрашније, али он мора да игра на сцени из поштовања према људима - закључила је глумица.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО: