Веганска исхрана је све популарнија и све више људи прелази на овај режим исхране верујући да ће бити здравији. Дебате на ту тему, међутим, не престају да се воде.Док једни тврде како је веганска исхрана кључ здравља и доброг изгледа, други верују да је то апсурдно, те да су намирнице животињског порекла неопходне звог великог извора протеина које садрже.

Наиме, једно истраживање браће близанаца који су се различито хранили, показало је веома интересантне резултате.

Браћа близанци, Хуго и Рос Турнер одлучили су да реше ову дилему, те су споровели истраживање на својим телима. Наиме, циљ им је био да виде како се њихово тело мења примењујући различите начине исхране.

У овом занимљивом експерименту помогли су им професори са Универзитета Кинг’с Цоллеге у Лондону, који су пратили њихову тежину, холестерол, телесну масноћу и много других ствари.

 

 

Дванаест недеља Хуго (лево на фотографијама) јео је само веганску храну и придржавао се веганске дијете, док је његов брат близанац јео сву храну са великом количином меса, како би установили разлику.

Будући да су једнојајчани близанци, Хуго и Рос су били идеални за истраживање. Осим прецизно прописане исхране, имали су и тренинге издржљивости пет до шест пута недељно, уносећи исти број калорија, док су се намирнице разликовале у саставу. Резултати су били видљиви већ након 12 недеља - након веганске дијете, Хугов холестерол се знатно смањио, те је имао и више енергије која није падала током дана јер му ниво шећера у крви није толико падао као пре. Осим тога, његов ментални фоксу био је далеко бољи, међутим, постојале су и негативне стране. Из њему непознатог разлога, изгубио је либидо, али напомиње се да се то може разликовати од особе до особе.

 

 

Што се Роса тиче, он је на почетку истраживања имао 79 килограма и 13 посто масноће, а добио је 4 килограма мишића и скоро 2 килограма масноће, што је повећало његову масноћу на 15 одсто, па је истраживање завршио са тежином од 85 килограма. Његов холестерол остао је исти током целог истраживања.

 

 

Научници су такође прикупили фекалне узорке пре и након истраживања и открили занимљиве ствари. Хугови микробиоми боље су штитили од хроничних болести као што су гојазност и дијабетес типа 2, што доказује да веганска исхрана погодује одржавању здравог микробиома. Али, и код Роса уочени су учинци на микроорганизме који су се мало променили.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: