За обележавање најбитнијег хришћанског празника запослене у Србији очекују слободни дани од петка 14. априла, па све до 17. априла, закључно са тим даном, односно другим даном Ускрса (познатим као Васкршњи понедељак). 

Православни верници обележавање "најрадоснијег хришћанског празника" почињу већ у Велики четвртак 13. априла, који је према библијском наративу био последњи дан слободе Господа Исуса Хрсита и догађај када се одиграла знаменита Тајна вечера. Овај дан није нерадан, али се и он рачуна као празнични дан. Велики петак је ове године 14. априла представља молитвено сећање на распеће Исуса Христа - најтужнији хришћански празник. Велика субота, други дан хришћанске жалости, је 15. априла, да би 16. априла осванула недеља, Ускрс или Васкрс, којим се слави Исусов повратак у живот.

Српска православна црква и њени верници обележавају и други дан Васкрса – Васкршњи понедељак, па је и 17. април нерадан дан.

Фото: Принтскрин Параграф

 

Уколико сте планирали да спојите неке слободне дане за Ускрс, онда вам је потребно да имате "вишак" дана одмора, како бисте заокружили одмор од 10 дана и спојили га са наредним викендом. Иначе, Ускрс се увек обележава недељом и не може да буде пре 4. априла, али ни после 8. маја. Занимљиво је да ће се 2025. године преклопити католички и православни у истом дану, 20. априла.

Поред тога, што се ове године тиче, следећи нерадни дани су за Празник рада - 1. и 2. мај падају у понедељак и уторак. 

БОНУС ВИДЕО: