Za obeležavanje najbitnijeg hrišćanskog praznika zaposlene u Srbiji očekuju slobodni dani od petka 14. aprila, pa sve do 17. aprila, zaključno sa tim danom, odnosno drugim danom Uskrsa (poznatim kao Vaskršnji ponedeljak). 

Pravoslavni vernici obeležavanje "najradosnijeg hrišćanskog praznika" počinju već u Veliki četvrtak 13. aprila, koji je prema biblijskom narativu bio poslednji dan slobode Gospoda Isusa Hrsita i događaj kada se odigrala znamenita Tajna večera. Ovaj dan nije neradan, ali se i on računa kao praznični dan. Veliki petak je ove godine 14. aprila predstavlja molitveno sećanje na raspeće Isusa Hrista - najtužniji hrišćanski praznik. Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, je 15. aprila, da bi 16. aprila osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju i drugi dan Vaskrsa – Vaskršnji ponedeljak, pa je i 17. april neradan dan.

Foto: Printskrin Paragraf

 

Ukoliko ste planirali da spojite neke slobodne dane za Uskrs, onda vam je potrebno da imate "višak" dana odmora, kako biste zaokružili odmor od 10 dana i spojili ga sa narednim vikendom. Inače, Uskrs se uvek obeležava nedeljom i ne može da bude pre 4. aprila, ali ni posle 8. maja. Zanimljivo je da će se 2025. godine preklopiti katolički i pravoslavni u istom danu, 20. aprila.

Pored toga, što se ove godine tiče, sledeći neradni dani su za Praznik rada - 1. i 2. maj padaju u ponedeljak i utorak. 

BONUS VIDEO: