Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито сахрањен је на велики српски празник, али и на дан Трећег српског устанка који је водио Драгољуб Дража Михаиловић на Равној гори - 8. маја.

Његова сахрана није могла да прође без тајни и мистерија.

Највећа тајна била је шта се заправо налази у ковчегу који је био изложен у садашњој згради Скупштине Србије и прекривен заставом Југославије са петокраком?!

Фото: Профимедиа

 

 

Читаву мистерију око сахране која је окупила највећи број светских државника икада на једном месту отворио је својевремено др Обрен Ђорђевић некадашњи начелник СДБ Србије у магазину "Интервју", новинару Марку Лопушини.

Он је, наиме тада изнео да тело Јосипа Броза Тита није никада било у ковчегу, већ да се тамо налазио песак.

- Када је Јосип Броз Тито умро, поједини чланови Председништва СФРЈ, пре свега Стеван Дороњски и Стане Доланц, желели су да га балсамују и ставе у маузолеј, какав има Лењин на Црвеном тргу. Титово тело, међутим било је пуно разних лекова, па је почело прерано да се распада и шири око себе неугодан мирис. Из медицинских и хигијенских разлога, пре свега Доланц, Микулић и Дороњски одлучили су да се сахрана изврши без његовог тела.

Фото: Профимедиа

 

У ковчегу који је био изложен у Савезној Скупштини, налазио се песак - рекао је Ђорђевић за Интервју, који је тако разоткрио све мистерије.

Наравно, и данас се многи питају да ли је Јосип Броз Тито заиста сахрањен у Кући цвећа, зашто нема петокраке на мермерној плочи и многа друга питања која су плод разних теорија завера или ипак не.

(Интервју)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".