Највећи штрајк у последње три деценије оставиће милионе људи без уобичајеног превоза и вероватно ће друмови бити крцати аутомобилима.

На такав штрајк упозорења позвала су два битна синдиката, Синдикат железничара и запослених у саобраћају (ЕВГ) и Синдикат услужних делатности Верди.

Синдикати одбили прву понуду

Вођа немачког синдиката "Верди" Франк Вернек, изјавио је данас да је масовни штрајк планиран за понедељак питање преживљавања за хиљаде људи.

ДБ је позвала сидикат да се врати за преговарачки сто без одлагања, пренео је Ројтерс.

 - Људи нису само недовољно плаћени, већ и безнадежно превише раде - рекао је Вернеке у интервјуу за немачки лист "Билд ам Зонтаг".

Према његовим речима, штрајк је неопходан да би се запосленима ставило до знања да ће се синдикат жестоко залагати за своје захтеве.

 - То је питање опстанка за хиљаде запослених да добију значајно повећање плата - истакао је он.

У поноћ с недеље на понедељак у Немачкој ће стати готово све, пренео је Дојче веле. Возови неће саобраћати готово уопште, од аеродрома радиће једино онај у Берлину. Требало би да стане и градски превоз у седам од 16 покрајина.

Највећи штрајк у последње три деценије оставиће милионе људи без уобичајеног превоза и вероватно ће друмови бити крцати аутомобилима. На такав штрајк упозорења позвала су два битна синдиката, Синдикат железничара и запослених у саобраћају (ЕВГ) и Синдикат услужних делатности "Верди".

Синдикати желе веће плате обзиром на поскупљења, као и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима. Нова рунда преговора почиње управо сутра. "Верди" за јавне службенике, по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима или у градском превозу, тражи 10,5 одсто више, али тако да најмање повећање буде 500 евра месечно бруто.

Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра. Слично су синдикату ЕВГ понудиле Немачке железнице и још педесетак железничких предузећа. ЕВГ то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра месечно.

Анкета агенције за истраћивање јавног мњења YоуГов показује да 55 одсто грађана подржава штрајк. Најављено је да ће он трајати један дан и да ће у уторак ситуација бити нормализована.

Боље један дан, него да траје недељама

Председница удружења општинских и градских послодаваца Карин Велге критиковала је оволики опсег штрајка:

 - Тај штрајк и градског и железничког, баш као и авионског саобраћаја је претеран и не штети само угледу јавног превоза, него и укупном угледу Немачке као привредне локације која је упућена на мобилности - рекла је она за таблоид Билд.

Челник синдиката Верди, Франк Вернеке, за исти лист одговара:

 - Боље да се један дан у Немачкој ништа не креће и да се онда постигне прихватљива понуда, него да то не успе и да се онда борба за радничка права протегне седмицама где ће грађани бити још много теже погођени.-

Штрајк је био најављен довољно рано да би се сви могли прилагодити, каже Вернеке, а чује се и да немају намеру да штрајкују за време ускршњих празника.

 - Упркос свој паљби по нама, од почетка године имамо 70.000 нових чланова. То је најјачи прилив чланова од нашег оснивања пре више од две деценије - додао је Вернеке.

Једна анкета YоуГов показује да 55 одсто грађана подржава штрајк. Најављено је да ће он трајати тачно један дан, те да се од уторка све враћа на старо.

БОНУС ВИДЕО:

"НОВОСТИ" НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Поново масовне демонстрације - француска престоница у хаосу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".