Он је у интервјуу за данашњу "Политику" рекао да ће Република Српска законом суспендовати 140 наметнутих решења и то у року од два, три или четири месеца да не би настале правне празнине, док Српска не обезбеди потребну легислативу.

- Противници РС се труде да направе атмофсеру нервозе, психозе и нестабилности. Чак и призивања рата. Од тога нема ништа. Не потежемо вануставне потезе. Ми смо легалисти који ће да примењују Устав. Ништа од онога што по Уставу припада БиХ нећемо доводити у питање - поручио је Додик.

Он је истакао да је фокус на мерама које су наметане незакоњем.

- Тешко је и замислити да устанви суд крси закон, а овде је то масовна појава. Увек су пресуђивали без РС без обзира на то што није постојао уставни основ - оценио је Додик.

Додик је рекао да би свим грађанима живот у БиХ био неупоредиво бољи да РС нису отимана права.

- Већ 30 година одавде једино шаљемо поруку нестабилности, уместо да смо се држали устава, да свако ради у складу са својим ингеренцијама - рекао је Додик.

Он је истакао да ће се ствари у РС ставити тамо где им је место, те да ће бити забрањена примена 140 наметнутих закона.

- Сви ти закони побројани су једним законским актом и биће стављени ван снаге на простору РС - истакао је Додик.

Поводом извештаја Кристијана Шмита пред Саветом безбедности УН, српски члан Председништва БиХ је рекао да је то још један апсурд у којем извештај подноси "неизабрани дипломата".

- То говори да је свет у нереду. Ми нећемо средити свет, можемо само да извлачимо закључке и да се сагнемо испод радара, али да не дозволимо да поред нас прођу прилике и да нас заплаше на основу ''славе'' стечене на ранијој строгоћи - рекао је Додик.

Истакао је да је замисао РС да се мање новца у буџету троши за војску и да је довољно да војска има 3.500 војника, а не 9.500, па да се уштеђени новац усмери у развој.

На констатацију новинара да у свету влада уверење да је јединствена војска највећи послератни успех и да је највиши војни званичник ЕУ пре неки дан подржао Оружане снаге БиХ, Додик каже да не сматра да је важно да Оружане снаге буду јединствене, те да се показало да је ресор одбране "згодно" место за злоупотребу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".