Пре него што је основао групу "Рибља чорба" 1978, Бора је био члан бројних чачанских и београдских састава као што су "Заједно", "Сунцокрет", "Рани мраз" у којој је такође био и Ђорђе Балашевић.

Бора Ђорђевић је музичку каријеру започео 1965. године у Чачку. Са гитаристима Борком Илићем и Првославом Савићем, те бубњарем Ацом Димитријевићем основао је бенд који се звао "Хермелини".

Фото: Јутјуб принтскрин/Балкан инфо

Бора је свирао бас и певао, а углавном су наступали у Чачку и околним местима. Први пут су свирали у школи, а на репертоару су биле популарне рок песме тог времена. Након тога је певао и свирао у бендовима "Дечаци са Мораве", "Весници љубави", "Сафири" и "Чачански племићи". У бенду Последњи остатак романтичног света (ПОРС) свирао је и певао са Радомиром Михајловићем Точком који је касније постао популаран као фронтмен бенда Смак.

Три године су се финансирали тако што су пљачкали богате куће, те тим новцем куповали инструменте. Када су их ухватили пребачени су у истражни затвор, где је Бора провео седам дана. После тога је избачен из гимназије, а суд је донео одлуку да га ослободи под одређеним условима. Како би га „склонили“ из лошег друштва родитељи су 1970. године одлучили да се преселе у Београд.

Фото: Јутјуб принтскрин/Вече са Иваном Ивановићем

Ту је уписао V београдску гимназију, а потом и Правни факултет. Након две године је схватио да та професија није за њега, па је покушао да упише Факултет драмских уметности у Београду. Пошто није примљен на глуму уписао је позоришну организацију на ФДУ. Од тада је апсолвент. Бенд "Рибља чорба" основан је 1978. године и сматра се једним од најзначајнијих рок бендова с ових простора, а Бора је због провокативних и друштвено-оријентисаних текстова постао један од најконтроверзнијих музичара у Југославији.

Бора је у међувремену писао текстове и музику за друге извођече. Попут Здравка Чолића, Неде Украден, Маје Оџаклијевске, Викторије, бендова Генерација 5, Последња игра лептира и друге.

Фото: Јутјуб принтскрин/Спутњик

Музичар је срећу пронашао поред треће супруге Дубравке Милатовић, која је од њега млађа 28 година. Иако се она ретко појављује у јавности, сада ју је екипа једне емисије снимила у његовом друштву.

Иначе, пре Дубравке, Бора је био у браку са Драганом која је по њиховом разлазу трагично скончала у марту 2007. године.

Након тога мислило се да је Бора ставио тачку на емотивни живот, али рокер се 2010. заљубио у Александру, која је убрзо постала његова друга супруга. Међутим, развели су се 2014. године, а онда је почела романса са Дубравком. Бора је рекао да је она његова последња љубав.

 

(Еспресо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".