Одређене врсте поврћа, воћних бобица и зачина дају читаву палету дивних боја и различитих тонова. У том случају води за кување треба додати одређене делова биљака, бобице или сокове.
Ево неколико примера:
ЖУТА – цветови камилице, маслачка, куркума у праху, лист брезе, кора лимуна или наранџе
НАРАНЏАСТА – црвена алева паприка, љуске црног лука
ЦРВЕНА – сок од цвекле из конзерве, смрзнуте малине, боровнице, купине, љуске црвеног лука, бруснице, чај од шипка
СМЕЂА – лист и љуска ораха, лист хмеља, кора дрвета шљиве, љуске црног лука, јака црна кафа или црни чај
ПЛАВА – сок од боровнице, листови црвеног купуса
ЗЕЛЕНА – листови спанаћа, коприва, зелени чај, листови нане
БОРДО – сушени цветови кантариона
Припремање течности за кување:
Уситњене делове биљки, коре и бобице воћа потопити у воду за кување, пустити да одстоје једно време, затим све то добро прокувати, а онда процедити кроз газу, сито или филтер за кафу. У тако припремљеној течности се кувају јаја.