Цела Србија пре две године је чула за име Наташе Аризанов. Она је поручник Војске, а за око српске јавности запала је кад се сазнало да је она ћерка чувеног пилота мајора Иље Аризанова који је прве ратне ноћи 24. марта 1999. полетео са својим колегама у сусрет ловцима НАТО пакта, који су напали тадашњу Савезну Републику Југославију.

У прилогу који је тада објављен она је говорила о томе како изгледа посао техничара и оружара који воде рачуна о ловачким авионима МиГ-29 и новим транспортним и борбеним хеликоптерима који се налазе у наоружању РВ и ПВО Војске Србије.

Како је писано, Наташа је кренула очевим стопама и она одлучила да своју будућност гради у војсци, али не као пилот, него као ваздухопловно-технички официр који је задужен да све на авиону са којим је њен отац летео функционише и буде исправно да би пилот морао да буде усресређен на летачки посао.

Поручник Наташа Аризанов за прво место службовања добила је управо аеродром Батајница, на коме се још од малих ногу осећала као код своје куће.

- На аеродром сам долазила још од малих ногу тако да ми је све ово некако прирасло срцу и кад сам уписивала академију жеља ми је била да овде радим - рекла је за РТС потпоручник Наташа Аризанов, која се изборила за своје место на аеродрому који носи име још једног хероја пилота - Миленка Павловића, који је смртно страдао такође 1999 изнад родног Ваљева у неравноправној борби са авионима НАТО пакта.

Ко је био Иљо Аризанов?

Мајор Иљо Аризанов припадник 127. ловачко авијацијске ескадриле "Витезови" који је летео на ловцу МиГ-29 полетео је 24. марта у 19.50 часова међу првима са аеродрома Ниш док су прве крстареће ракете и бомбе почеле да падају широм Србије. Мајор Аризанов је по полетању добио задатак да крене са својим МиГ-29 (Л-18) у зону Сува Река-Ђаковица како би пресрео непријатељске авионе. Авион је летео на висини од 3.000 метара. Око 20.40 полетео је и његов колега мајор Драган Илић исто на висини од 3.000 метара у зону Приштине. Оба авиона су погођена. Пилот мајор Иљо Аризанов се катапултирао и падобраном се спустио у зону злогласне Дренице где се налазило јако упориште ОВК.

Иљо после приземљења није био у могућности да пошаље поруку да је жив и да спасилачки тим дође по њега. За њим се изгубио сваки траг. Мајор Аризанов одлучио је да се сам покуша пробити до војног аеродрома Слатина. После два дана исцрпљујућег лутања и скривања од терориста ОВК, мајор Аризанов успео је да се домогне војног аеродрома Слатина, одакле је пребачен за Београд.

Иља Аризанов је због учешћа у борби против НАТО пакта унапређен у чин потпуковника и одликован Орденом за храброст. Потпуковник Иљо Аризанов је пензионисан 1999. из здравстевних разлога. Преминуо је 3. септембра 2011. године у Београду, у 52. години, од последица срчаног удара.

БОНУС ВИДЕО: