Јаја у маркетима и на пијацама у Србији су у односу на прошлу годину поскупела 30 одсто, али десетак дана пре Ускрса у великим трговинским ланцима паковања и корнети јаја се продају по акцијским ценама, и то већ од 160 динара за десет комада С класе.
Што се тиче паковања класе М, оно у продавницама кошта од 169 динара. Судећи по акцијским ценама, једно јаје у трговини кошта од 16 динара па навише. На снижењу се могу наћи и јаја класе Л, а паковање од 10 комада кошта од 169 до 199 динара. У многим маркетима ова снижења трају до краја ове недеље.
ЦЕНЕ ПЕЧЕЊА ПО КИЛОГРАМУ (у динарима)
Београд 2.500
Нови Сад 2.500
Чачак 2.000
Ниш 1.900
Пирот 1.900
Ваљево 2.200
Ипак, на београдским пијацама јаја су за нијансу скупља, те се комад може наћи по цени од 20 динара па навише, што значи да паковање од десет комада кошта од 200 динара, у зависности од класе, али и продавца. Засад се слутње потрошача да ће јаја додатно поскупети због празника нису обистиниле.
Подсетимо, директор Заједнице живинара Београд Раде Шкорић недавно је рекао за РТС да до новог поскупљења пред Ускрс неће бити.
Прочитајте још
ЦЕНЕ МЕСА У МЕСАРАМА И МАРКЕТИМА (у динарима)
Јагњетина 900-1.100
Јунеца плецка без костију 1.200
Јунеци бут без костију 1.300
Пилеце груди 490-550
Пилеци филе 730-820
Свињетина 1кг 750-850
Свињска плецка без костију 720-740
Свињски бут без костију 800
Ћевапи 650-680
Роштиљ кобасице 600-650
- До знатног поскупљења дошло је због драстичног пада цена условљених појавом коронавируса. Јаје је било у депресији цена. Имали смо велики проблем због појаве короне, заустављено је тржиште када су произвођачи молили Владу да скине са тржишта заосталу количину јаја, и тада почиње проблем јер је цена у малопродаји била 12-13 динара, док је код фармера била шест.
ЦЕНА ЈАЈА У МАРКЕТИМА
Јаја класа М паковање 10 комада 169 динара
Јаја класа С 159
Јаја класа Л 169-199
Ускршња трпеза је незамислива без јаја, али и без прасетине и јагњетине, која је поскупела пред празник. Килограм јагњетине у маркетима кошта 1.100 динара, док је прасетина 900 динара. Што се тиче печења у градовима широм Србије, цена се креће од 1.900 па све до 2.500 динара по килограму.
(Курир)