Раније најављене тродневне "патроле борбене готовости" замишљене су као упозорење властима у Тајпеју, а додаје се да су војне вежбе сличне онима из прошлог августа, када је Кина извела ракетне нападе на циљеве у морима око Тајвана, преноси АП.

- Трупе су спремне да се боре у сваком тренутку и да одлучно разбију било који облик "тајванске независности" и покушаје страног мешања - наводи се у саопштењу.

Војни стручњаци наводе да вежбе служе и као психолошки рат и прилика за кинеске трупе да увежбају затварање Тајвана блокирањем поморског и ваздушног саобраћаја, што је, како се наводи, важна стратешка опција коју би кинеска војска могла да искористи у случају да употреби војну силу да заузме Тајван.

- Кина жели да искористи свако повећање дипломатских интеракција између САД и Тајвана као изговор за обуку своје војске - сматра директор Института за националне политике на Тајвану Куо Ју-Јен.

Фото: Танјуг/АП

 

Пекинг каже да контакт између страних званичника и тајванских власти охрабрује Тајванце који желе формалну независност, корак за који владајућа Комунистичка партија Кине каже да би довео до рата.

Америчка агенција подсећа да је након посете чланице америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану крајем прошле године, Кина извела ракетне нападе на мете у морима око Тајвана, док је такође слала ратне бродове и ратне авионе преко средње линије Тајванског мореуза.

Фото: Танјуг/АП

 

Вежбе су овог пута биле више фокусиране на ваздушне снаге, а Тајван је известио о 200 летова кинеских ратних авиона у последња три дана.

БОНУС ВИДЕО:

ТРЕНУЦИ ПРЕ МАСАКРА: Сигурносне камере у школи снимиле убицу из Нешвила

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".