Продуценткиња филма и серије "Вера" Данка Милошевић окупила је поново овај двојац како би заједно приказали у десет епизода улогу Александра Ранковића у појединим значајним и преломним периодима пре, у току и после Другог светског рата.

Део снимања обављен је на Дедињу у вили која представља породичну кућу Ранковића у Дубровнику, а гранатирана је током рата деведесетих. После тумачења улоге Јосипа Броза Тита, Александра Ранковића игра Небојша Дугалић.

- Направили смо мало обрт. Сагледали смо тај период из два различита угла, јер ово је прича о блиставој каријери и њеном суноврату. Ранковић је био у затвору, прошао рат, али доспео и до највећих позиција у земљи. Кад је кренула чистка, није га мимоишла - каже Дугалић.

Ранковић је умро 1983. године, а глумац га памти као дете.

Фото: АТА имагес

 

 

- Склоњен је човек који је чувао српске интересе. Било је то мало сложеније ситуација, јер су се правиле позиције шта ће бити након Титове смрти - открио је Дугалић.

Ранковића у младости играће Павле Чемерикић. Снимању је присуствовао Слободан Ранковић, син Александра Леке Ранковића, ког у серији игра млади глумац Ђорђе Кадијевић.

У серији "Друг Марко" детаљно се обрађује сложени однос Александра Ранковића и Јосипа Броза Тита, однос са Слободаном Пенезићем Крцуном, Добрицом Ћосићем, Кочом Поповићем, попом Владом Зечевићем, Лолом Новаковић...

Фото: Милена Анђела

 

 

Посебно место заузима његова супруга Ладислава Славка Ранковић, која је сносила велике последице због оптужби и смене свог мужа, али је остала непоколебљиво уз њега и достојанствено подносила наметнуте санкције и прогон као универзитетски професор. Славку тумачи Ваја Дујовић, Тита игра Драган Вујић Вујке, а Јованку Броз поново млада Милица Томашевић. Серија ће се емитовати на РТС-у.

(Курир)