Познати амерички глумац Мајкл Лернер преминуо је у суботу у 82. години, а вест о његовој смрти поделила је његова нећака Сем Лернер у недељу на свом Инстаграм профилу. Узрок смрти још није познат.

- Синоћ смо изгубили легенду. Тешко је речима описати колико је мој ујак Мајкл био бриљантан и колико је утицаја имао на мене. Његове приче су ме увек инспирирале и натерале да се заљубим у глуму - написала је Сем у делу објаве.

Фото: Профимедиа

 

 

Лернер је рођен у Њујорку 1941. и студирао је драму на колеџу Бруклин. Касније је добио Фулбригхтову стипендију и провео две године у Лондону пре него што је позван да се придружи позоришту у Сан Франциску. Открио га је агент у Сан Франциску, који га је довео у Лос Анђелес, где је започела његова холивудска каријера.

С филмским и телевизијским наступима, који датирају још од 60-их, Лернерова каријера у Холивуду трајала је деценијама. Његове најраније улоге током 60-их и 70-их укључују наступе у телевизијским емисијама попут "Тхе Дорис Даy Схоw", "Тхе Боб Неwхарт Схоw" и "М*А*С*Х".

Бартон Финк му је донео номинацију за Оскара

Његов први филм био је "Алекс у земљи чуда", у којем је глумио уз Доналда Сутерланда и Елен Бурстин. Лернер је наставио да се појављује ​​у филмовима као што су "Тхе Ски Бум", "Тхе Цандидате" и "Оутлаw Блуес".

Фото: Профимедиа

 

 

Глумац се појавио у више епизода "Хилл Стреет Блуеса" и "Мелба" средином 80-их пре него што је глумио у филму Бартон Финк из 1991. Његова изведба у улози директора студија Џека Липника донела му је номинацију за Оскара за најбољег споредног глумца.

Касније је глумио у ЦБС-овој драми "Цоуртхоусе" као судија Мирон Винклман, а глумио је и оца Шер Хоровиц Мела Хоровица једну сезону у телевизијској серији "Цлуелесс" из 1996. Почетком 2010-их Лернер се појавио као Фултон у празничном класику Елф уз Вила Фарела и у телевизијским серијама попут "Лаw анд Ордер: СВУ", "Тхе Гоод Wифе" и "Глее".

БОНУС ВИДЕО: