Poznati američki glumac Majkl Lerner preminuo je u subotu u 82. godini, a vest o njegovoj smrti podelila je njegova nećaka Sem Lerner u nedelju na svom Instagram profilu. Uzrok smrti još nije poznat.

- Sinoć smo izgubili legendu. Teško je rečima opisati koliko je moj ujak Majkl bio briljantan i koliko je uticaja imao na mene. NJegove priče su me uvek inspirirale i naterale da se zaljubim u glumu - napisala je Sem u delu objave.

Foto: Profimedia

 

 

Lerner je rođen u NJujorku 1941. i studirao je dramu na koledžu Bruklin. Kasnije je dobio Fulbrightovu stipendiju i proveo dve godine u Londonu pre nego što je pozvan da se pridruži pozorištu u San Francisku. Otkrio ga je agent u San Francisku, koji ga je doveo u Los Anđeles, gde je započela njegova holivudska karijera.

S filmskim i televizijskim nastupima, koji datiraju još od 60-ih, Lernerova karijera u Holivudu trajala je decenijama. NJegove najranije uloge tokom 60-ih i 70-ih uključuju nastupe u televizijskim emisijama poput "The Doris Day Show", "The Bob Newhart Show" i "M*A*S*H".

Barton Fink mu je doneo nominaciju za Oskara

NJegov prvi film bio je "Aleks u zemlji čuda", u kojem je glumio uz Donalda Suterlanda i Elen Burstin. Lerner je nastavio da se pojavljuje ​​u filmovima kao što su "The Ski Bum", "The Candidate" i "Outlaw Blues".

Foto: Profimedia

 

 

Glumac se pojavio u više epizoda "Hill Street Bluesa" i "Melba" sredinom 80-ih pre nego što je glumio u filmu Barton Fink iz 1991. NJegova izvedba u ulozi direktora studija DŽeka Lipnika donela mu je nominaciju za Oskara za najboljeg sporednog glumca.

Kasnije je glumio u CBS-ovoj drami "Courthouse" kao sudija Miron Vinklman, a glumio je i oca Šer Horovic Mela Horovica jednu sezonu u televizijskoj seriji "Clueless" iz 1996. Početkom 2010-ih Lerner se pojavio kao Fulton u prazničnom klasiku Elf uz Vila Farela i u televizijskim serijama poput "Law and Order: SVU", "The Good Wife" i "Glee".

BONUS VIDEO: