Потрошачи су шокирани ценом прасетине, која је пред Ускрс додатно скочила од пет до десет одсто и готово је достигла цену јагњећег меса, које је иначе увек било скупље. Било да је реч о живој ваги, било о свежем месу или печењу, потрошачи су сагласни да је цена прасетине вртоглаво порасла.

Тако килограм живе ваге свињетине кошта од 450 до 550 динара, док поједини продавци најављују могућност да ће уочи самог празника до краја ове недеље та цена премашити 550 динара за кило.

С друге стране, када је реч о очишћеној прасетини, она у маркетима кошта око 900 динара за килограм, док се печење у печењарама, у зависности од града, креће од 1.900 до чак 2.000 динара за килограм. Тако је, рецимо, у Београду и Новом Саду печење најскупље и износи око 2.000 динара, док је у Пироту, Нишу и Чачку од 1.500 до 1.900 динара.

Фото: Драган Карадаревић

 

Ипак, што се тиче јагњетине, цена се због празника није мењала, иако је било очекивано да ће скочити за минимум пет одсто. Очишћено јагњеће месо у маркетима кошта већ од 900 динара за килограм, колико износи и прасетина, а у неким трговинама износ иде и до 1.100 динара.

Кило живе ваге јагањаца кошта од 300 до 400 динара и јефтиније је од килограма живе ваге свињетине. Што се тиче цене печења, у већини градова кошта око 1.800 динара, док је у Београду око 2.000.

Цена меса

свињетина, жива вага 450-550
ошишћена свињетина у маркетима 850-900
прасеће печење 1.900-2.000
јагњетина, жива вага 300-400
очишћена јагњетина 900-1.100
јагњеће печење 1.800-2.000

* Цене у динарима по килограму

БОНУС ВИДЕО:

"ПОНЕЛА САМ ВИЊАК" Ћуту усред састанка избламирала посланица из његове коалиције (ВИДЕО)

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".