На песми “Жуте дуње” није радио комплетан бенд, већ само Даворин Поповић. Песма је снимљена за потребе, сада већ култног филма "Кудуз" Адемира Кеновића из 1989. године.

Даворин је песму снимио у сарадњи са Гораном Бреговићем који је био задужен за музику и аранжман. Занимљиво, изворно се зове "Вољело се двоје младих", а почетком 70-их је снимио Химзо Половина на албуму "Народне пјесме из Босне и Херцеговине".

Реч је, дакле, о традиционалној песми коју је Бреговић обрадио како само он то уме. Сада већ чувена анегдота везана је за снимање ове песме. Новинар Павле Павловић је ту згоду једном описао:

 

 

- Кад чујем оно: "Вољело се двоје младих, шест мјесеци, годину…" и плакао бих и смејао се. Последњим атомима снаге најчешће успевам у овом другом. Сетим се тада како су се снимале те легендарне "Жуте дуње". Горан Бреговић, аутор песме, већ је губио живце, а певач Даворин Поповић био је љут као рис. Након десетак понављања, истрчао је из тонског студија и онако по сарајевски, нареди Бреги да се брише из видокруга. После цигарете смирења, Даворин се вратио пред микрофон и у цугу отпевао оно што нас деценијама прикива док одушевљено слушамо мајстора гласа. Када је изашао из студија само је, онако у пролазу, добацио композитору: "Мали, тако се то ради…"

Балада о несрећној, трагичној љубави деценијама је склона разним тумачењима и интерпретацијама. Она да су били различите класе (она из беговеске породице, он обична раја, те им зато не даше да се узму) је можда и најприхватљивија. Он је стога отишао у Стамбол, тада један од најразвијенијих градова света, не би ли стекао богатство да буде достојан изабраници свог срца. Да је то богатство заиста стекао, говоре нам стихови – двјесто дајем, спустите је, тристо дајем, откријте је – али, како то обично бива, закаснио је са својим повратком.

Да ли је лепа Фатма умрла од неке неизлечиве болести или од туге за драгим тешко је рећи. Упечатљиве само остају жуте дуње као симбол забрањене, несрећне и трагичне љубави. Симбол узалудног трагања за белосветским богатствима, кад вам је на дохват руке најслађе забрањено воће…

БОНУС ВИДЕО: