Модни креатор Саша Видић преминуо је у 52. години, а у КБЦ "Бежанијска коса" примљен је услед септичког стања, те је стога проглашен мртвим због кардиореспираторне инсуфицијенције, преноси Курир.

Шта је септичко стање и како се манифестује?

Сепса је клинички синдром, и компликација тешких поремећаја, а карактеришу је системско запаљење, обимно оштећење ткива и системски одговор организма на инфекцију. Сепса настаје када одбрамбени, имунски систем, уместо да контролише инфекцију, доводи до оштећења сопствених ткива и органа. Последице су септички шок, слабљење функције органа и смрт.

Примарни знаци запаљенске реакције у септичком шоку укључују вазодилатацију, повећану микроваскуларну пермеабилност (пропустљивост) и акумулацију леукоцита. Сепсу може да добије било ко, без обзира на узраст, пол или социјални статус, а посебно ризичне групе чине особе старије животне доби, мала деца, хронични болесници и имунодефицијентне особе.

Са сваким сатом одлагања почетка лечења сепсе (применом антибиотика у стању септичног шока) њена смртност расте за око 10%. Зато је 1. октобра 2011. године сепса проглашена за хитно медицинско стање.

Сипмтоми:

- температура виша од 38° или мања од 36°Ц,

- фреквенција срца виша од 90/мин.,
- фреквенција дисања виша од 20/мин.
- леукоцити виши од 12,0,

Ако је реч примарно о упали плућа, јавиће се:

- Диспнеја (отежано дисање),
- Тахипнеја (убрзано дисање),
- Кашаљ,
- Болови у грудима.

Ако је реч о упали бубрега, доминирају:

- Болови у слабинама,
- Грозница,
- Учестало мокрење,
- Печење при мокрењу.

Ако је реч о интраабдоминалном упалном процесу (упала жучне кесе, панкреаса, трбушне марамице, дивертикулума дебелог црева), уз опште знакове јавиће се:

- Болови у трбуху,

- Мучнина,
- Повраћање,
- Затвор,
- Надувеност.

Здравствено стање Саше Видића

Још 2020. године, модни креатор Саша Видић јавио се у Ургентни центар у Београду где је тврдио да има халуцинације због које су трајале неко време, преноси Нова.

Последњих годину дана Саша је видно смршао, а имао је и проблема са јетром, пише Блиц.

У КБЦ Бежанијска коса примљен је у веома тешком стању, где бива прикључен на респиратор.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: