Апелациони суд је поступао по жалби адвоката окривљеног Галића.

Према одлуци Апелационог суда, првостепени суд је правилно од олакшавајућих околности на страни окривљеног ценио чињеницу да је исти породичан човек, док је са друге стране, правилно оценио отежавајуће околности - чињеницу да је окривљени до сада десет пута осуђиван, наводи се у саопштењу Апелационог суда.

Он је осуђиван, између осталог два пута за кривично дело из области јавног саобраћаја која су извршена у улици Маријане Грегоран, на пешачким прелазима, уз присуство алкохола у крви од 1,84, односно 2.24 промила и у оба случаја су повређени пешаци који су прелазили пешачки прелаз.

Саобраћајна несрећа за коју је Лазар осуђен, а у којој је преминуо мали Стефан, такође је извршена у улици Маријане Грегоран, на обележеном пешачком прелазу.

Фото: М. Анђела

 

Осим тога окривљени је шест пута кажњаван за прекршаје из области јавног саобраћаја. Друга кривична дела због којих је окривљени раније осуђиван су, по оцени првостепеног суда, околности које говоре о ранијем животу окривљеног и чињеници да су у току његовог досадашњег живота пресуде које су му изрицане недовољно утицале на њега да више не врши кривична дела.

Међутим, Апелациони суд налази да је првостепени суд дао пренаглашен значај отежавајућим околностима које свакако стоје на страни окривљеног, а нешто мањи значај олакшавајућим околностима.

Foto: М. С./принтскрин Фејсубк/ОФК Гол

 

Због тога је Апелациони суд првостепену пресуду преиначио у погледу одлуке о казни и осудио га на јединствену казну затвора у трајању од 8 година, налазећи да ће се истом остварити у потпуности сврха кажњавања.

Првостепеном пресудом Лазар Г. осуђен на 10 година затвора

Пресудом Првог основног суда у Београду, која је донета 21. септембра прошле године, Лазар Г. је због извршења кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја у стицају са кривичним делом непружања помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 10 година.

Њему је изречена мера безбедности забране управљања моторним возилом „Б“ категорије у трајању од 5 година.

Како се наводи у првостепеној пресуди, окривљени Лазар Г. је оглашен кривим јер се тог 18. јула 2021. године на обележеном пешачком прелазу није придржавао саобраћајних прописа и тако угрозио јавни саобраћај и довео у опасност живот и тело људи.

Фото: Фејсбук принтскрин

 

Он је управљајући путничким возилом брзином од око 53 км на час, прилазећи пешачком прелазу, а брзину кретања свог возила није прилагодио тако да у свакој ситуацији коју види или има разлога да предвиди може безбедно да пропусти пешака - М.Б, дете С.Б. и дете Л.Б. који су већ ступили и налазили се на средини пешачког прелаза на коловозу улице Маријане Грегоран у његовој коловозној траци.

Лазар је ударио Стефана (9), услед чега је оштећено дете Стефан Б. задобило тешку телесну повреду, па је због тога 22. јула 2021. године преминуо.

Док је Л.Б. дете задобило тешку телесну повреду, након чега је окривљени као возач путничког возила оставио без помоћи лица.

БОНУС ВИДЕО:

ТРАГЕДИЈА У НИКШИЋУ: Три особе страдале у пожару

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".