Мештани црногорског града, у ком се у августу 2022. догодио масакр, кажу да је оштећене куће Вука Бориловића први корак ка крвној освети.

"Рођаци жртава најавили освету"

- Ово је, могуће је, први корак ка крвној освети. Нико не зна где је Бориловићева породица, па су можда свој бес искалили овако и уједно им послали поруку - причају Цетињани.

Мештани Цетиња да су уверени да је кућа намерно запаљене, као и да их то није изненадило, с обзиром на то да поједини рођаци жртава још од августа најављују освету.

Породице убијених, од крвавог покоља 12. августа 2022. отворено и директно прете породици Бориловић преко познаника, али и друштвених мрежа, где их јавно куну и проклињу. Вук Бориловић је, подсетимо, кобног дана хицима из пушке управо у кући која је сада спаљена, прво убио своју подстанарку Наташу Мартиновић Пејовић и њена два сина, Машана (11) и Марка (8), а потом наставио крвави пир на улици.

- Пожар који је избио у уторак око 21 сат у насељу Медовина у Цетињу, где се налази породична кућа Бориловића, који је одатле пре осам месеци кренуо у покољ, оштећена је, али нико није повређен јер од злочина у њој нико не живи - каже извор медија.

"Породице се зарекле, да ће пасти крв за крв!"

- Сумња се да је пожар подметнут, имајући у виду интезитет и фазе ватре, која је планула на три различите локације, тачније на сва три спрата куће. Полиција је целе ноћи дежурала испред објекта, а и сада је патрола ту, тако да Бориловићевој кући не може нико да приђе - додаје извор.

- Шушка се да је ово одмазда за злочин који је монструм починио. Породице су се зарекле, и то сви у Цетињу знају, да ће пасти крв за крв. Кивни су и на то што је Бориловић склонио своју продицу на сигурно, а њихове побио. Сада желе освету и неће одустати док се то не реши. Један од чланова породице жртава, који је претио преко Фејсбука Бориловићима, недавно је био и приведен због тога - каже мештанин.

И мајка убијене Наташе Матиновић Пејовић, која је остала и без два унука, не престаје да куне Бориловиће,

- Куне вам се мајка и баба да нећу стати, крвницима ће све пусто остати! О, крвници, грдно ћете ми платити ово! Они су се сакрили, али се неко грдно вара, за ваше животе неко мора да одговара! Успомене наше тужне, убише вас ни криве, ни дужне. Ко ти такне до детета, стргнуће га рука клета - написала је неутешна жена на Фејсбуку пре десетак дана.

Шесторо рањено

Вук Бориловић, подсетимо, из још непознатог разлога, пресудио је прво својим подстанарима Наташи Мартиновић Пејовић (35) и њеним исновима Марку (8) и Машану (11), а затим је убио и Наташиног кума Милана Митровића (37), свог ујака Горана Ђуришића (54) и комшије Рајка (56), Димитрија (81) и Даницу Дрецун (74). На крају је усмртио и сестре Данијелу (51) Александру Радуновић (52), док је шест особа ранио.

Неко је јавио да гори и спустио слушалицу

Милош Ћећановић, начелник Службе заштите и спашавања Престонице Цетиње, рекао је да је непозната особа пријавила да гори објекат.

- Добили смо дојаву у уторак у 21.09 часова од непознате особе која је јавила да гори кућа у Медовини и спустила слушалицу. Брзом интервенцијом, буквално за 7, 8 минута угасили смо пожар - рекао је Ћећановић.

- Средњи спрат је горео, почетни пожар је био на доњем спрату и угашен је. На горњем спрату је такође, био почетни мали пожар који смо брзом интервенцијом угасили - преноси Дан.

Ликвидира се прва мушка глава породице

Криминолог Добривоје Радовановић за медије је објаснио феномен крвне освете, и напоменуо и да се у случају масакра на Цетињу виде сви елементи ове освете.

- Када породица изгуби члана, она је бесна и жели освету. Желе да убица пати исто као и они, и тај осећај код жртава је тешко уништити. Породица која је у жалости планира освету и "крв за крв" је по њима једини исправан модел. Они су тако васпитани и сваког дана се у ожалошћеној породици подсећа да мора доћи до освете, јер њихов члан породице не сме бити неосвећен - каже Радовановић и објашњава да су жене и деца поштеђени у освети, али само док мушка деца не порасту.

Такође, елиминише се најспособнији члан породице.

- Постоји основно правило код крвне освете, а то је да се елиминише прва мушка глава, најстарија у породици. Изузетак се прави ако је идентификован убица породице, али и ако нема других чланова ликвидира се први члан породице који је мушкарац, а који је навршио 18 година и више. Такође, правило је да нема престајања док се не убије супротни члан - додао је Радовановић.

- Седамдесетих година смо вршили нека истраживања везана за модел крвне освете, где смо помислили да је она потпуно ишчезла, али нажалост то се никад неће моћи искоренити. Народ као што су Срби, Црногорци и Албанци у себи имају те неке црте по којима је част, понос и поштовање породице јако важно и породицу су спремни да заштите по сваку цену - каже он.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: