Дарија Кисић, министарка за бригу о породици, говорећи данас о трагедији у ОШ "Владислав Рибникар", рекла да је дечак-убица у делу дечје психијатрије и "да не може да се деси да буде пуштен, као што пишу медији".

- Он је у здравственој установи. Када је у питању угрожавање околине или потенцијално угрожавање околине, читав низ релевантних актера је укључен - истакла је министарка.

Кисић је истакла да је Министарство за бригу о породици било активно укључено од почетка у све активности државе после трагедије, а што је било у надлежности тог министарства.

- Ако се неко није сликао, писао на Твитеру и постављао на Инстаграм, онда изгледа као да ништа није ни радио и да се ништа није ни дешавало. Министарство за бригу о породици и ја као надлежни министар од почетка смо били активно укључени. У свакодневној смо комуникацији са свим другим ресорима и институцијама које су од значаја у овом догађају. Првобитни шок смо сви имали као људи - прокоментарисала је министарка и додала:

"Моје дете иде у школу поред"

"Како да вам кажем, мени дете иде у школу поред, ја сам неколико пута дневно на том месту, па и те ноћи сам била са својим дететом. Ако неко није звао новинаре и сликао се и поставио на Инстаграм, изгледа као да се тако нешто није десило".

Говорећи и целој трагедији и самом дечаку који је извршио овај незапамћени злочин, она је указала да ништа није тако једноставно.

- Говорило се много о превенцији, али како у овом случају превенирати када нисмо пронашли узроке? Дете је из социјално компетентне породице високобразованих родитеља који лепо зарађују, и то показују све процене центра за социјални рад. Тиршова је због санирања ране на усни пре две године, због потенцијалног вршњачког насиља, обавестила полицију и по дифолту се одмах укључио центар за социјални рад и обавио надзор - рекла је Кисић.

Као што је дуго постојао низ окидача који су довели до овога, и процене вештака различитих области трајаће дужи временски период, додала је Кисић.

"Овај догађај је уписан у књигу жалости у нашим срцима, заувек"
Каже да се није уписала у Књигу жалости и упитала ко је тај ко одређује како се жали и где се жали.

- Прво вече сам са ћерком отишла и понела цвет, ношена тугом у тој улици те ноћи. Нисам имала стратегију, то ми је био осећај. Је л' мислите да ко се уписао да тугује више од оног ко се није уписао? Овај догађај је уписан у књигу жалости у нашим срцима. То ће вечно бити тако - истакла је Кисић.

Када је реч о враћању ученика у ту школу, Кисић каже да је потребно постепено враћање у свакодневне активности, флексибилност и индивидуалност приликом реакција.

- Живот мора да се настави колико год то сурово звучало. Морамо се враћати у рутине и пронаћи снагу, и никада не заборавити шта се десило. Живот њихових породица неће никада моћи да се састави, то је доживотна туга. Сви који иду у ту школу осећају огромну тескобу. Оно што и себи и другима говорим јесте да морамо да имамо више времена за своју породицу - рекла је Кисић.

Кисић додаје и да је туга ујединила грађане.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".