Наташа Васић, директорка ОШ "Дринка Павловић" реаговала је поводом тврдњи водитељке Милице Кон да њена ћерка трпи вршњачко насиље у школи и поручила да је поднела неопозиву оставку на место директора школе из "дубоко личних разлога".

- Сматрам да се сваки проблем сваког детета решава у институцијама, а не у медијима. Како смо у школи погођени полуистинама које су изнесене у јавност, дужна сам да кажем шта је истина, а шта не. Истина је да у једном одељењу првог разреда постоји проблем, ради се о инцидентима које је чинио један ученик и за сваки инцидент је обавештаван сваки родитељ и то истог тренутка чије дете је било у њему. Одмах затим Тим за заштиту ученика од насиља саставља план појачаног васпитног рада за ученика који покреће инциденте, као и План заштите одељењске заједнице за то одељење - наводи се у саопштењу директорке и додаје:

- Радионице, разговори са психологом, педагогом и обе учитељице се одмах примењују. Евалуација тог рада показује да се проблеми настављају. Због тога одељењски старешина заказује родитељски састанак на ком присуствујем и ја као директор школе, одељењски старешина која води састанак, друга учитељица из целодневне наставе и педагог школе. Тај родитељски састанак је био 7.11.2022. године.

Фото: ТВ Пинк принтскрин/Амиџи Шоу

 

 

Према њеним речима "на родитељском састанку педагог, учитељица и директор школе објашњавају родитељима да етикетирање и стигматизација ниједног детета није добра и забрањена је и да морамо да сарађујемо и нађемо алате који ће довести до уклапања и прилагођавања ученика свакодневном наставном раду".

- Педагог школе и учитељица наводе родитељима конкретне алате које ће родитељи са својом децом примењивати и код куће. Радионице и разговори у психолошко-педагошкој служби се настављају. Евалуација дотадашњег рада у том одељењу се ради 20.11.2022. године и како није у потпуности уродила плодом, позивају се родитељи ученика који покреће инциденте и договарају се са представницима Тима за заштиту ученика од насиља, да док је дете на спољњем здравственом посматрању, на које смо га такође упутили, а док не дођемо до резултата и извештаја од струке и ван школе, предлажемо да родитељ ученика буде пратња ученику на настави, сваког дана 8-11.30 часова, када ће отићи са целодневне наставе на третмане ван школе, јер настава иначе траје до 14.30 - наводи се у саопштењу и наставља:

- Родитељи ученика сваког дана проводи време на настави са својим дететом од 28. новембра до 1. фебруара. Након тога, Тим за заштиту ученика од насиља ради евалуацију дотадашњих мера и одлучује да се ученик врати без пратње родитеља на наставу, али скраћено, до пола 12. Након тога настаје период без иједног инцидента, да би се нови инцидент десио 25.4.2023. године. Истог тренутка учитељица обавештава све актере догађаја, и родитељи свих актера одмах долазе у школу. Долази и Милица Кон. Сутрадан, 26.4.2023.године Милица Кон пријављује званично мејлом насиље над својим дететом и одмах бива позвана на састанак у школу 27.4.2023.године у 13 часова.

Васићева истиче и да "на тај мејл одговара да састанку не може да присуствује, али да тражи све шта је школа предузела".

- Читав ток јој писменим путем достављамо о томе шта је предузето. Дана 28.4.2023. године Тим за заштиту ученика од насиља има састанак на ком поново вршимо евалуацију и разматрамо нови инцидент и директорка школе поново одлучује да се родитељ док се не нађе боље решење врати у школу и буде у пратњи свог детета.

Фото: Јутјуб принтскрин/AmiG Show/ТВ Пинк

 

 

Родитељи детета који прави инциденте моле да се пословно организују и да им дамо пар дана да направе своју породичну организацију и врате се као пратња у школу свом детету. Након тога су првомајски празници, а онда и најгора трагедија која нас је све задесила. Родитељски састанак заказан још раније у том одељењу је 9.5. у 17 часова, на којем се Милица Кон нити њен супруг не појављују, а исто вече у забавној емисији АМИГ СХОW на телевизији Пинк госпођа Милица Кон износи једностране и непроверене информације - пише у саопштењу и додаје:

- Сутрадан, родитељи дечака којег је етикетирала позивају директорку школе, извињавају се и моле да у наредном периоду у школу не долазе, ни они ни њихово дете. Школа даје умирујуће саопштење за медије, без детаљних информација јер школа мора да штити интерес сваког детета. Госпођа Милица Кон наставља да ради исто по различитим медијима у емисијама забавног карактера, иако је одмах позвана на састанак у школу, 12.5. у 13 часова. Госпођа Милица Кон поново помера термин састанка за понедељак, 15.5.2023. у 13 часова. Викенд користи да о проблемима у школи прича у медијима. У среду, 10.5.2023. поднела сам неопозиву оставку на место директора школе из дубоко личних разлога.

Васићева наводи и да је трагедија која нас је задесила дубоко потресла, као и сваког грађанина у овој земљи.

- Целу недељу трпела сам невиђене притиске, претње и са својим тимом сам се борила. Како сматрам да се систем нити мањкавости у систему не решавају у медијима, нисам желела јавно да иступам, нити ме је било ко позвао да изнесем нашу страну приче. Осећала сам немоћ, безнађе и велику неправду. Једино са чим се слажем са госпођом Кон јесте да се систем треба прилагођавати тренутку у којем нам деца расту. То се не ради у медијима него у институцијама ове земље. Медији у томе могу само да нам помогну. Наглашавам да се интегритет сваког детета мора чувати и не смемо етикетирати ниједно дете ни као жртву ни као насилнике, јер се они развијају и расту и таква врста печата им није потребна, а није ни по Конвенцији о правима детета. Деца су нам добро и деца су нам добра. Ми нисмо! И морамо да се мењамо.

Подсетимо, водитељка Милица Кон недавно испричала да њена ћерка седам година трпи вршњачко насиље где је вршњак из школе удара песницама док је други држи.

- Наша ћерка је први разред и тек сада после ове трагедије су испливала сва вршњачка насиља. Не знате како се бави школа тиме. Наша ћерка има седам година, један је држи, други је удара песницама. То се дешава не само њој, већ многима.

Гостујући емисији Пулс Србије, Кон је детаљније говорила о овом немилом случају.

- Нисам веровала да се такве ствари догађају док ми дете није кренуло у школу. Ми смо већ првог дана имали инцидент. Тачније, тај дечак је имао инцидент са једном другом ученицом. То је тако кренуло већ од 1. септембра. Нама се то догодило непосредно пре распуста, дакле пре ове трагедије. Ја сам одмах дошла у школу, а мој муж је већ увелико био стигао и чекао да га прими директор. Питала сам: "Пошто ми знамо да се ово догађа од 1. септембра, шта сада? То се већ вртело и вртело и шта сада? - рекла је Кон и додала:

- Школа вас обавести и ви дођете на састанак. Моје питање је да ли се ту све завршава? Чекам да видим шта после тога, јер ја нисам задовољна резултаима школе у борби против вршњачког насиља.

Кон је истакла да овај проблем није везан само за школу коју похађа њена ћерка, већ да је у питању проблем присутан у свим школама:

- Звали су ме родитељи у ненормалном броју и захваљивали се што сам иступила у јавност, али немојте мислити да нисам добијала и поруке: "Пази шта причаш!" Верујте ми да су ме чак и неки познаници упозоравали да будем пажљива! Заиста не знам у каквом ми то друштву живимо када не можемо да бранимо безбедност сваког грађанина.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".