Сматрала је да за мали новац добија кожну јакну одличног квалитета, али када је после куповине почела да прегледа џепове схватила је да је добила много више од саме јакне. Открила је дивну и срцепарајућу тајну скривену много година.

Маyа је одлучила да подели своје невероватно откриће на друштвеним мрежама, па је снимила видео у којем је признала да још не може да верује шта има у својим рукама.

- Пронашла сам ову кожну јакну у трговини половне робе. Савршено је пристајала, па сам је купила и однела кући.

Када ју је код куће поновно испробавала, осетила је да има неких ствари у џепу. Посегнувши у џеп јакне, открила је малу бележницу пуну писама.

- На правој страници овог малог дневника којег сам отворила писало је четвртак, 11. новембра 1971. - рекла је Маја.

@thinklessaboutmen This might be the most special artifact I’ve ever thrifted. #1970s #1960s #timecapsule #vintage #heartbreak ♬ A Day in My Life - Soft boy

Остатак кратког записа био је срцепарајући. Писало је:

- "Прошло је недељу дана, а Дијан ме није назвала нити ми писала". Следећи запис, од 22. новембра исте године, такође је био тужан. "Данас би била наша девета годишњица и 10 година откако смо заједно", написао је власник јакне, "Сам сам се напио".

Док је Маја прелиставала странице, трагична тема избила је у први план. Ранији унос, од 4. новембра, као да бележи последње дане среће тајанственог пара. "Дијан ја смо водили љубав јутрос. Одвео сам је на доручак, а затим на посао", рекао је писац, "Нисам знао да ће то бити задњи пут да је видим".

Сазнавши више о тајанственој Дијан, Маја је рекла да су се њена осећања према кожној јакни променила.

- Могла сам да осетим сломљено срце које се крило у овој јакни - рекла је.

Остали џепови садржавали су још фасцинантније предмете. Пронашла је три сребрна долара, искована 1921. године. У другом џепу налазила се малена боца канадског вискија из 1966. године. А у великом џепу са патентним затварачем на стражњој страни јакне пронашла је роковник, који је садржао сличан садржај као и мала бележница.

- Први пут у 10 година нисам с Дијен у ово доба године - гласио је један туробни дневнички запис. Новогодишњи запис од 1. јануара 1972. садржао је само једну реч: "Зашто?". "Надам се да никада нећу завршити ову књигу", написао је власник на насловници, "Можда ће се Дијен вратити пре мене".

Маја је била дирнута страшним открићима и непотпуном, шокантном причом о јакни.

- Сан ми је да сазнам причу иза одевног предмета - рекла је. - То је попут временске капсуле из 1971., и са тако дирљивим дневничким записима претходног власника.

БОНУС ВИДЕО: