Стејси Бос (32) мајка из Глазгова приметила је танку браонкасту флеку на палцу и била је сигурна да је у питању последица ударца или повреде. После редовне посете маникиру и упозорења жене са којом ради, открила је да је у питању канцер. Данас се шали на рачун маникирке јер каже да добија 10 одсто попуста јер нема један нокат.

Наиме, све је почело тако што је Стејси прво заказала преглед код дерматолога како би установио шта је разлог флеке на нокту 27. новембра 2019. године. После много одлагања операције, због пандемије корона вируса, 27. марта ове године отишла је на операцију уклањања нокта и сечења до кости због ретког облика канцера коже који се јавља испод нокта. У питању је субунгвални меланом који се углавном манифестује у браонкастој боји на кожи.

Стејси каже да јој је маникирка спасила живот када јој се скренула пажњу на промену боје испод нокта за коју је посумњала да није последица ударца.

 

 

"Одбила је да ми ради маникир и рекла ми је - одмах иди код дерматолога. Прво сам била збуњена јер нисам знала ништа о тој врсти меланома и који су симптоми", рекла је Стејси за "Метро" и додала: "До операције која је била неколико пута одложена због пандемије, флека је све више расла и расла. Када је рађена операција сечено је до кости, срећом сад је све у реду".

Шта је субунгвални меланом?

Субунгвални меланом је рак коже који се искључиво развија испод нокта.

Меланом је канцер коже који почиње у меланоцитима, ћелијама које садрже кожни пигмент. Груписање меланоцита може да доведе до формирања младежа (невуса). Неки младежи су канцерогени, мада већина није.

Лечење меланома нокта може да буде тешко уколико није откривен у најранијим стадијумима, пошто може да се прошири и на друге органе.

Меланом на нокту је најчешће последица претераног излагања ултраљубичастој сунчевој светлости. Што је и разлог због кога већина људи препознаје меланом на деловима тела који су изложени сунцу, на пример, лицу.

Мање је вероватно да ће посумњати на меланом на другим површинама коже, на којима такође може да се појави. Ово се односи и на меланом нокта, познат као субунгвални меланом.

Симптоми се не схватају озбиљно јер овај облик меланома често личи на обични подлив испод нокта, а препознавање може да буде тешко.

БОНУС ВИДЕО: