- То је била најмоћнија риба коју сам икада упецао - наводи Брајан Бејкер описујући невероватан улов на Великом језеру Черокија у Оклахоми.

Бејкер наводи да је приметио "језерско чудовиште" на сонару свог брода. Убрзо је схватио да то није обичан улов.

- Одмах сам знао да је то нешто другачије од онога што сам икада раније уловио. Било је нестварно. Имао сам осећај да се струна закачила за аутомобил коју јури, а ја покушавам да га успорим. То је скоро немогуће - наводи пецарош.

Бејкер је шарана морао и да јури чамцем како би га спречио да покида струну, међутим, после шестоминутне битке коначно је успео да га савлада.

- Нисам могао да верујем кад сам га извукао на површину. Толико ми је лакнуло да сам пао на колена и захвалио се Богу. Нисам могао да верујем да сам га извукао. Скроз сам био исцрпљен - рекао је Бејкер.

Великоглави шаран је иначе инвазивна врста из Азије која пустоши северноамеричке водене површине.

Шаран кога је извукао Бејкер тежак је непуна 54 килограма што је отприлике тежина просечног дечака од 14 година. Оборио је и државни рекорд из 2005. године који је износио 41 килограм.

- На основу свих истраживања верујем да је посреди светски рекорд кад је у питању великоглави шаран. Ово је највећа слатководна риба коју сам икада видео - рекао је професор ихтиологије на Државном универзитету у Мисурију Квинтон Фелпс.

На основу тежине јајника стручњаци су проценили да риба има око 40 година и да би могла бити трудна са милионима јајних ћелија. Фелпс је сугерисао да је улов спречио да се роди најмање 11.000 нових шарана.

- Добијам поруке десетак или више пута дневно у којима ми се захваљују што сам га извадио из језера - рекао је Бејкер и открио да је од шарана спремио рибље филете као посебну посластицу.

БОНУС ВИДЕО: