Апостол и јеванђелиста Јован беше један од првих ученика Христових са братом Јаковом. Био је син честитих и побожних људи, те тако они одгајише и своје синове.

Сматраше га једним од највољенијих Христових ученика. Једини је он под крстом са Светом Богомајком остао, обећавши да ће Пресвету Богородицу чувати и служити јој све до Њеног успенија.

Силаском Светог Духа на апостоле, доби задатак да по Ефесу шири Божанско Јеванђеље и пође му за руком да неверни народ преобрати у хришћанство. Због тога би понижаван и мучен, а за време док је у прогону био написао је чувено Јеванђеље и Откровење.

Фото: Википедија

 

Поживео је више од 100 лета, а када је осетио да се ближи последњи дах и судњи час, рекао је ученицима да му ископају гроб у облику крста те је жив сишао у исти.

Његови пријатељи су се растужили кад су то чули, те откопаше гроб овог светитеља, али тело не нађоше. Од тада долазише стално на гроб његов и време проведоше у молитви.

Црква два пута у години прославља овог светитеља, дана 9. октобра се сећамо његовог упокојења, док је 21. мај дан када се из његовог гроба шири чудесни прах за који су верници били убеђени да је лековит.

Молитва

Апостоле Христу Богу возљубљене, ускори избавити људи безотвјетни, пријемљет тја припадајушча, иже падша на перси пријемиј; јегоже моли Богослове, и належашчују моглу језиков разгнати, просја нам мира и велија милости.

Веровања

Верује се да на сутрашњи дан људи са села треба да одмарају своју стоку, а жене да не дирају плетиво, маказе, а ни игле да не би мишеви гризли рубље.

У неким местима ударају у амбаре да се мишеви разлете, а у многим крајевима у ове дане почињу свадбе које трају по три дана.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".