Махидевран Хатун је била принцеза која је доведена на двор Султана Сулејмана када је имала само 11 година. Њено име на турском значи - она која је увек лепа. Махидевран је живела у изобиљу и богатству, увек је имала све најбоље, али живот ју је сурово казнио.

Прво се њен вољени муж заљубљује у конкубину и жени је, а онда јој убија и сина јединца.

Махидевран је према неким списима била веома поштована жена на двору Султана Сулејмана, она није била склона интригама, за разлику од Хурем.

 

 

О животу Махидевран Хатун пре доласка у Сулејманов харем не зна се много. У појединим изворима наводи се да је она ћерка извесног Абдуле, а сугерише се и да је њен отац био преобраћени роб непознатог порекла. Како је записао румунски историчар Николаје Јорга, Махидевран је заправо потицала из Црне Горе, а у неким изворима стоји и да је Албанка или Гркиња.

У историји се први пут појављује као једна од 17 жена у Сулејмановом харему док је управљао Манисом, а испрва није била међу омиљеним конкубинама младог принца. Међутим, временом је успела да постане његова миљеница, највероватније у време када је имала 15 година, будући да је њихов син Мустафа рођен у то време, око 1515. године у Маниси.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Muhteşem Yüzyıl

 

 

Када је Хурем дошла на двор, започиње велико ривалство између две жене. Иако се султанова мајка султанија Ајше Хафса трудила да смири страсти, нетрпељивост је била таква да је Махидевран у једном тренутку физички насрнула на Хурем, што је разљутило Сулејмана. Међутим, поједини турски извори тврде да је ово само древни трач.

Након погубљења сина, Махидевран се исте године преселила у Бурсу, где је сахранила сина и живела у тешком сиромаштву.

Причало се да је тада бацила тешку клетву на Султана Сулејмана и то проклињући га да се угуши у крви своје деце.

Тек након што је Хурем умрла, она је почела да добија приходе за нормалан живот, а Сулејман јој је купио кућу. Селим ИИ, син Сулејамана Величанственог и Хурем, исплатио је њене дугове и омогућио финансијску стабилност, а познато је и да је подигао маузолеј њеном сину и свом полубрату Мустафи 1555.

Махидевран Хатум умрла је 1580. године, а надживела је и Сулејамана, и Хурем, и све њихове синове. Сахрањена је у Бурси поред сина, у Маузолеју прина Мустафе.

Фото: Јутјуб принтскрин/Magnificent Century

 

 

Њен наследник, Саид Перизад Темрукоглу је овако испричао о њој:

"Према причи моје тетке, Султанију Махидевран је као јако малу, кад је имала 11 година, отац послао у Османлијску палату. Како би се удала за тадашњег принца Сулејмана. Најпре су је научили манирима и школовали, а касније се удала за Султана. Годину дана касније донела је на свет сина, Мустафу. Али према причању моје тетке и мог оца имали су још двоје деце, девојчицу и дечака. Девојчица је умрла као беба док је дечак доживео рану младост. Не знам зашто је умро, можда је и он као и принц Мустафа убијен. Његовог имена се више нико не сећа. С обзиром на судбину коју је доживео, сви су се сконцентрисали на принца Мустафу и могуће је да су се временом заборавила имена другог принца и султаније.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Muhteşem Yüzyıl

 

 

Махидевран је била јако лепа, образована, културна и паметна жена. Ја мислим да је Махидевранин живот био интересантнији од Хуреминог али нараво и трагичнији. На свет је дошла као моћна принцеза, кад је била дете заједно са сестрама је послата у другу палату. Тамо су је припремали да се уда за човека кога никада до тада није видела и кога није познавала. Касније су се венчали и имали децу. Живот је ову малу породицу одједном уздрмао. Јер се њен муж заљубио у другу жену. Живот јој се окренуо наглавачке. Трудила се да сачувао своју породицу и углед али је на крају изгубила. Као да то није било довољно, убијају њеног сина, и то ни мање ни више него отац њене деце. Поред тога, убијају и двоје мушке деце њеног сина. Имали су само четри односно три године. Као да сво то дивљаштво и лоша судбина нису били довољни, послата је у Бурсу где је живела у сиромаштву без сопственог новца. Какав катастрофалан живот, зар не? Из среће, богаства и спокојств у двоју спала је на несрећу, сиромаштво и непрекидну бол."

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".