10 најбољих кухиња на свијету за 2025./2026.:

  • Италија (4.64)
  • Грчка (4.60)
  • Перу (4.54)
  • Португал (4.53)
  • Шпанија (4.53)
  • Јапан (4.49)
  • Турска (4.49)
  • Кина (4.48)
  • Француска (4.48)
  • Индонезија (4.48)
  • Србија се нашла на 12. месту, док је прошле године била на 15. Јела која се препоручују у Србији су комплет лепиња (4.7), пазарске мантије (4.7), лесковачки домаћи ајвар (4.7), петровачки кулен (4.7) и ариљска малина (4.7). У заградама су оцене које су наведеној храни дали посетиоци Taste Atlas-а.

    На листи најбољих јела на свету у 2025/2026. години српска комплет лепиња заузела је 8. место, док је за најбоље јело проглашен Вори-вори из Парагваја

    Фото: Јутјуб принтскрин/Thiago Ferreira

     

    На листи 100 најбољих јела на свету у 2025/2026., коју сваке године објављује сајт "Taste Atlas", ужичка комплет лепиња заузела је 8. позицију, као јело које се једе за доручак.

    И сирница из БиХ на листи

    За најбоље јело проглашенжа је супа "Вори-вори" из Парагваја,  а на листи најбољих 100. јела на свету нашло је и једно јело из Босне и Херцеговине, а то је "сирница" из сарајвске бурегџинице "Оклагија" која се нашла на 62.месту. 

    Што се тиче ужичке комплет лепиње за њу су на сајту "Taste Atlas" истакнута три места у којима је најбоља: Шуљага (Ужице), Blue Moon I (Ужице), Зорина Крчма (Доброселица). 

    - Ова посластица се састоји од традиционалног пљоснатог хлеба (лепиње) који се пресече на пола, премаже богатим кајмаком и одозго прелије јајетом. Тако припремљена лепиња се кратко запече, а затим се залије мешавином топлог месног сока и масноће, која је локално позната под називом претоп - пише у опису комплет лепиње на сајту Taste Atlas.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

    Додаје се и да се "назив комплет може се слободно превести као „са свиме“, а јело се традиционално везује за Ужице и Златибор".

    - Верује се да потиче из периода пре Другог светског рата, док је назив званично регистровао Драган Лазић, садашњи власник пекаре „Код Шуљаге“ у Ужицу - пише на сајту.

    Иако је изузетно хранљиво и калорично, ово јело се најчешће једе за доручак, а најбоље се слаже уз чашу јогурта или киселог млека. За најаутентичније искуство препоручује се да се једе рукама.

    Листа 10 најбољих јела на свету за 2025/2026:

    1. Вори-вори - Парагвај

    2. Пица Наполитана - Италија

    3. Тајарин ал тартуфо бианцо д'Алба - Италија

    3. Tajarin al tartufo bianco d'Alba - Италија

    4. Sate kambing - Индонезија

    5. Cağ kebabı - Турска

    6. Kontosouvli - Грчка

    7. Arroz tapado - Перу

    8. Комплет лепиња - Србија

    9. Birria tacos (Quesabirria) - Мексико

    10. Pappardelle al cinghiale - Италија

    Победила супа Вори Вори из Паргваја

    Победничко јело "Вори вори" из Парагваја је супа која се припрема од малих куглица од кукурузног брашна и сира, куваних у бујону који често садржи пилетину, поврће и зачинско биље, а сматра се једним од основних јела у руралним и урбаним крајевима широм земље.

    Припрема подразумева мешање ситно млевеног кукурузног брашна са ренданим сиром и малом количином масти или чорбе како би се добило чврсто тесто, потом се обликују мале куглице које се лагано кувају у тихо кључалом бујону док не набубре и омекшају. Супа се зачињава црним луком, белим луком, першуном, а понекад и паприком, и служи се чим кнедле достигну једноличну текстуру.

    БОНУС ВИДЕО: