10 najboljih kuhinja na svijetu za 2025./2026.:

  • Italija (4.64)
  • Grčka (4.60)
  • Peru (4.54)
  • Portugal (4.53)
  • Španija (4.53)
  • Japan (4.49)
  • Turska (4.49)
  • Kina (4.48)
  • Francuska (4.48)
  • Indonezija (4.48)
  • Srbija se našla na 12. mestu, dok je prošle godine bila na 15. Jela koja se preporučuju u Srbiji su komplet lepinja (4.7), pazarske mantije (4.7), leskovački domaći ajvar (4.7), petrovački kulen (4.7) i ariljska malina (4.7). U zagradama su ocene koje su navedenoj hrani dali posetioci Taste Atlas-a.

    Na listi najboljih jela na svetu u 2025/2026. godini srpska komplet lepinja zauzela je 8. mesto, dok je za najbolje jelo proglašen Vori-vori iz Paragvaja

    Foto: Jutjub printskrin/Thiago Ferreira

     

    Na listi 100 najboljih jela na svetu u 2025/2026., koju svake godine objavljuje sajt "Taste Atlas", užička komplet lepinja zauzela je 8. poziciju, kao jelo koje se jede za doručak.

    I sirnica iz BiH na listi

    Za najbolje jelo proglašenža je supa "Vori-vori" iz Paragvaja,  a na listi najboljih 100. jela na svetu našlo je i jedno jelo iz Bosne i Hercegovine, a to je "sirnica" iz sarajvske buregdžinice "Oklagija" koja se našla na 62.mestu. 

    Što se tiče užičke komplet lepinje za nju su na sajtu "Taste Atlas" istaknuta tri mesta u kojima je najbolja: Šuljaga (Užice), Blue Moon I (Užice), Zorina Krčma (Dobroselica). 

    - Ova poslastica se sastoji od tradicionalnog pljosnatog hleba (lepinje) koji se preseče na pola, premaže bogatim kajmakom i odozgo prelije jajetom. Tako pripremljena lepinja se kratko zapeče, a zatim se zalije mešavinom toplog mesnog soka i masnoće, koja je lokalno poznata pod nazivom pretop - piše u opisu komplet lepinje na sajtu Taste Atlas.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

    Dodaje se i da se "naziv komplet može se slobodno prevesti kao „sa svime“, a jelo se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor".

    - Veruje se da potiče iz perioda pre Drugog svetskog rata, dok je naziv zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare „Kod Šuljage“ u Užicu - piše na sajtu.

    Iako je izuzetno hranljivo i kalorično, ovo jelo se najčešće jede za doručak, a najbolje se slaže uz čašu jogurta ili kiselog mleka. Za najautentičnije iskustvo preporučuje se da se jede rukama.

    Lista 10 najboljih jela na svetu za 2025/2026:

    1. Vori-vori - Paragvaj

    2. Pica Napolitana - Italija

    3. Tajarin al tartufo bianco d'Alba - Italija

    3. Tajarin al tartufo bianco d'Alba - Italija

    4. Sate kambing - Indonezija

    5. Cağ kebabı - Turska

    6. Kontosouvli - Grčka

    7. Arroz tapado - Peru

    8. Komplet lepinja - Srbija

    9. Birria tacos (Quesabirria) - Meksiko

    10. Pappardelle al cinghiale - Italija

    Pobedila supa Vori Vori iz Pargvaja

    Pobedničko jelo "Vori vori" iz Paragvaja je supa koja se priprema od malih kuglica od kukuruznog brašna i sira, kuvanih u bujonu koji često sadrži piletinu, povrće i začinsko bilje, a smatra se jednim od osnovnih jela u ruralnim i urbanim krajevima širom zemlje.

    Priprema podrazumeva mešanje sitno mlevenog kukuruznog brašna sa rendanim sirom i malom količinom masti ili čorbe kako bi se dobilo čvrsto testo, potom se oblikuju male kuglice koje se lagano kuvaju u tiho ključalom bujonu dok ne nabubre i omekšaju. Supa se začinjava crnim lukom, belim lukom, peršunom, a ponekad i paprikom, i služi se čim knedle dostignu jednoličnu teksturu.

    BONUS VIDEO: