ВЈТ, које ће наставити преткривични поступак, достављена је сва досад прикупљена документација, као и исказ који је Миљана дала у полицији. У поступку се проверава да ли је Миљана занемаривала и злостављала малолетног сина. Како су објаснили из ВЈТ, предмет преузимају ради концентрације доказа, јер они већ воде кривични поступак против дечаковог оца Владимира, због кривичног дела тешка дела против опште сигурности, а испитаће се и да ли је можда он злостављао или запуштао дете.

- Између ових кривичних дела, која им се стављају на терет, постоје међусобна веза и делимично исти докази, те је целисходно да се води јединствени поступак - навели су из Првог тужилаштва. Полиција је протеклих дана испитала дечакову мајку, педагога и психолога из школе "Владислав Рибникар" и те изјаве проследила Првом тужилаштву у Београду, које их је јуче пребацило у Више.

У разговору у полицији, који је према незваничним сазнањима трајао четири сата, мајка је одговарала на сва питања која је полиција поставила о Костином одрастању и навикама. Миљана Кецмановић испричала је да су породични односи били складни, и да у Костином понашању, осим "пубертетских бубица" није било ничег проблематичног. Рекла је да се он није жалио ни на кога, а да се ни на њега нико није жалио.

У испитивање да ли је Миљана занемаривала и злостављала сина укључује се и центар за Социјални рад, али то је процес који може да потраје. Марија Петровић из Центра за права детета изјавила је за Танјуг да је, када дете од 13 година испољи понашање које је Коста испољио, јасно да је у његовом развоју дошло до одређеног пропуста.

- Пут до закључка да једна мајка јесте или није злостављала или запостављала своје дете је некада лак, када је злостављање очигледно, а некада уме да буде веома тежак и захтева висок ниво стручности и укључивање више врста професија, јер није очигледно шта се догађа у динамици између родитеља и детета које је запостављено. У таквим предметима укључују се не само центри за социјални рад, већ и групе вештака и врло често се деси да различити стручњаци имају различита виђења ситуације.

То значи да поуздано утврђивање злостављања у неким ситуацијама уме да буде врло мукотрпан посао.

Мере све поступке од рођења

Криминолог Мило Бошковић изјавио је за Танјуг да је изузетно тешко донети закључак да ли једна мајка јесте или није запостављала или злостављала своје дете:

- То се утврђује поступком којим се мери све оно што је мајка учинила од рођења детета до његовог пунолетства. За дете је важан емоционални однос, који познаје стање љубави, примерене строгости у понашању и дисциплини, умерено кажњавање... Мајка треба дете да васпитава како би могло да разликује шта је добро а шта је лоше, шта се сме и шта се не сме, али и да дете не спутава у креативним могућностима и машти.

БОНУС ВИДЕО: