VJT, koje će nastaviti pretkrivični postupak, dostavljena je sva dosad prikupljena dokumentacija, kao i iskaz koji je Miljana dala u policiji. U postupku se proverava da li je Miljana zanemarivala i zlostavljala maloletnog sina. Kako su objasnili iz VJT, predmet preuzimaju radi koncentracije dokaza, jer oni već vode krivični postupak protiv dečakovog oca Vladimira, zbog krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti, a ispitaće se i da li je možda on zlostavljao ili zapuštao dete.

- Između ovih krivičnih dela, koja im se stavljaju na teret, postoje međusobna veza i delimično isti dokazi, te je celishodno da se vodi jedinstveni postupak - naveli su iz Prvog tužilaštva. Policija je proteklih dana ispitala dečakovu majku, pedagoga i psihologa iz škole "Vladislav Ribnikar" i te izjave prosledila Prvom tužilaštvu u Beogradu, koje ih je juče prebacilo u Više.

U razgovoru u policiji, koji je prema nezvaničnim saznanjima trajao četiri sata, majka je odgovarala na sva pitanja koja je policija postavila o Kostinom odrastanju i navikama. Miljana Kecmanović ispričala je da su porodični odnosi bili skladni, i da u Kostinom ponašanju, osim "pubertetskih bubica" nije bilo ničeg problematičnog. Rekla je da se on nije žalio ni na koga, a da se ni na njega niko nije žalio.

U ispitivanje da li je Miljana zanemarivala i zlostavljala sina uključuje se i centar za Socijalni rad, ali to je proces koji može da potraje. Marija Petrović iz Centra za prava deteta izjavila je za Tanjug da je, kada dete od 13 godina ispolji ponašanje koje je Kosta ispoljio, jasno da je u njegovom razvoju došlo do određenog propusta.

- Put do zaključka da jedna majka jeste ili nije zlostavljala ili zapostavljala svoje dete je nekada lak, kada je zlostavljanje očigledno, a nekada ume da bude veoma težak i zahteva visok nivo stručnosti i uključivanje više vrsta profesija, jer nije očigledno šta se događa u dinamici između roditelja i deteta koje je zapostavljeno. U takvim predmetima uključuju se ne samo centri za socijalni rad, već i grupe veštaka i vrlo često se desi da različiti stručnjaci imaju različita viđenja situacije.

To znači da pouzdano utvrđivanje zlostavljanja u nekim situacijama ume da bude vrlo mukotrpan posao.

Mere sve postupke od rođenja

Kriminolog Milo Bošković izjavio je za Tanjug da je izuzetno teško doneti zaključak da li jedna majka jeste ili nije zapostavljala ili zlostavljala svoje dete:

- To se utvrđuje postupkom kojim se meri sve ono što je majka učinila od rođenja deteta do njegovog punoletstva. Za dete je važan emocionalni odnos, koji poznaje stanje ljubavi, primerene strogosti u ponašanju i disciplini, umereno kažnjavanje... Majka treba dete da vaspitava kako bi moglo da razlikuje šta je dobro a šta je loše, šta se sme i šta se ne sme, ali i da dete ne sputava u kreativnim mogućnostima i mašti.

BONUS VIDEO: