Некада је ту живело више од 4.000 људи, градић је имао продавнице и школу, док није опустео 1983. године.

Језиви "град духова" у близини Националног парка Џошуа Три могао би ускоро поново да оживи након што га је тајновити купац купио за невероватних 20,7 милиона евра. Компанија под називом Иколоџи Маунтин Холдингс купила је град од другог предузећа, преноси mcn.com.

Врло мало се зна о купцима осим пословне адресе која је наведена као Серитос, Калифорнија - и чињенице да је наводно повезана са једном транспортном службом.

Зашто је град опустео?

Већина мештана била је запослена у руднику у власништву компаније Кајзер стил на Орловској планини, а радници су ископавали гвоздену руду. Али када је висок ниво прихода опао, рудник је затворен и велики део становништва је отишао.

Фото: Јутјуб принтскрин/Yes Theory

 

Градић је цветао од краја 1940-их све док није почео да нестаје 1970-их.

До новембра 1981. Кајзер Стил је почео да гаси рудник, а две године касније град је потпуно опустео. Од тада га је прекрио песак, а преостало је неколико предрадника који су чували стотине напуштених објеката у некада идиличном окружењу.

У бившој градској куглани, кафићу и другим зградама такође је било смештено 438 затвореника у затвору лошег обезбеђења од 1988. све док он није  затворен након што су два мушкарца убијена у нередима 2003. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jessie's Drone Adventures

 

Холивудски продуценти су чак искористили град за снимање једног филма.

Каква будућност чека градић на Орловској планини остаје да се види.

Још један град по имену Дезерт центар налази се на истом путу, нешто више од 20 километара даље. Купио га је бизнисмен који се бави транспортом камиона 2021. године. Он је најавио да ту жели да развије стајалиште за теретна возила, бензинску станицу и хотел.

БОНУС ВИДЕО: