Поруком је налажено локалним властима да обезбеде грађанима да ове зиме имају "адекванту дистрибуцију" основним намирницама. Такође, локалним управама наложено је да цене хране остану стабилне - што је забрињавајуће последњих дана јер је због екстремних временских услова дошло до несташице енергената и ограничења изазваним корона вирусом које прете опскрби.

Панична куповина

Директива министарства трговине од понедељка привукла је пажњу грађана као никада до сада. Делом се чини да је то зато што укључује препоруке о потреби да локалне власти подстакну домаћинства да направе залихе "свакодневних потрепштина". Чак иако порука није била намењена просечном домаћинству, многи су је схватили као лично упозорење, пише ЦНН.

Влада нам "није чак ни рекла да складиштимо робу када је избила епидемија ковида почетком 2020. године - написао је један корисник на мрежи Веибо раније ове недеље.

Ситуација је од тада ескалирала. Један видео, који је на Виебу објавио државни часопис China News Weekly, приказује дуге редове купаца у т маркетима у Чангџоу, граду у провинцији Јиангсу. На снимцима се виде људи са пуним колицима намирница, док рафови у продавницама остају празни.

Храна је осетљиво питање у Кини

Храна је врло осетљиво питање у Кини. Велика кинеска глад током 1950-их и 60-их година довела је до смрти десетак милиона људи.

Трагедија је многима остала у живом сећању у земљи. И док је кинеска привреда од тада доживела драматичну трансформацију, забринутост око обезбеђења адекватне количине хране још увек траје: Влада је, на пример, недавно представила "акциони план" који подстиче људе да не узимају више хране него што им је потребно и пријаве ресторане који расипају храну.

Ипак, нелагодан осећај коју је изазвало саопштење министарства трговине било је необично интензивно. Неки овај позив на гомилање хране повезују са растућим напетостима између Пекинга и Тајпеја. Кина Тајван сматра "неодвојивим делом" своје територије, иако Комунистичка партија Кине никада није имала стварну власт над тим острвом.

- Не постоји ништа што би поткрепило било какве гласине да се Кина припрема за непосредан рат. Ипак, паника на интернету указује на неке напетости", каже Вили Лам, помоћни професор на Одељењу за историју на Кинеском универзитету у Хонг Конгу.

- То је одраз напете геополитичке ситуације између Кине и суседних земаља - рекао је.

Лам је такође указао на неколико економских брига које би могле придонети оваквој ситуацији. Овогодишња енергетска криза присилила је фабрике да обуставе део производње и изазвала несташице у домаћинствима.

- То одражава забринутост људи која је везана за даљи драстични пораст хране, а и неповерење према влади - додао је Лам.

Утицај короне

Владина преданост политици "нултог ковида", у тренуцима када се земље широм света поновно отварају и уче да живе са коронавирусом - такође је вероватно релевантни фактор. Само један случај може подстаћи кинеске власти на акцију, закључавање читавих подручја и спровођење масовних тестова и карантене.

- Такве мере вероватно ће утицати на становнике који иду у маркете, а такође ће утицати на радно време пијаца", рекао је Чењун Пан, виши аналитичар у Рабобанку, који истражује пољопривреду у Кини.

Ванг Хонгцун, службеник пекиншког градског одбора за трговину, потврдио је прошле недеље да би строге мере могле допринети све већој цени хране, додајући да би се трошкови транзита кроз регије могле бити повећане. Истакнуо је да су цене неког поврћа у главном граду у октобру скочиле за 50 посто или више.

Лам је рекао да Пекинг веројатно неће променити смер, што значи да се градови морају припремити за издржавање потенцијално дужег карантина, док влада покушава да задржи низак број случајева коронавируса.

- Ово је припрема за чињеницу да ће се ови услови изолације наставити, иако је у великој мери укупан број заражених у Кину заправо врло низак у поређењу са другим земљама - додао је. 

- Мало је вероватно да ће Пекинг зауставити политику "нултог ковида", закључује.

(24 сата.хр)