Безбедносна ситуација је јутрос мирна на северу Косова и Метохије, где Срби осми дан протестују због насилног заузимања општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. 

У општинским зградама су и даље припадници тзв. косовске полиције и специјалци, које обезбеђују војници Кфора распоређени око зграда општина. 

Између припадника међународне мировне мисије и грађана су бодљикава жица и метална ограда на коју су грађани поставили српске заставе. 

У Лепосавићу новоизабрани градоначелник Љуљзим Хетеми већ осми дан не напушта зграду ове општине, а како су окупљеним Србима пренели припадници Кфора, "има наређење из Приштине да не напушта овај објекат“.

Основне и средње школе и даље не раде, а школска година се завршава за три дана. Основне школе у Лепосавићу и Звечану се налазе у близини општина, док је Средња школа у Звечану спојена са зградом општине, која је окружена бодљикавом жицом.

У Звечану су припадници Кфора распоређени и на пет прилазних тачака граду, како би спречили пролазак специјалаца у близини грађана који протестују. То је био један од захтева Српске листе у циљу спречавања евентуалних инцидената.

Грађани на протестима у три општине захтевају да се припадници такозване специјалне полиције повуку из општина на северу Косова и да нови градоначелници изабрани 23. априла на изборима које су Срби бојкотовали, не улазе у општинске просторије.

Такође захтевају ослобађање Срба ухапшених током протеста у Звечану 29. маја, када је због насилног уласка албанских градоначелника у зграде општина на северу дошло до сукоба између тзв. косовске полиције и припадника Кфора са грађанима.

Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Од Срба ухапшених после сукоба у Звечану, двојица су и даље у притвору.

У Приштини је јуче одржана ванредна седница парламента привремених приштинских институција на којој је Аљбин Курти посланике известио о дешавањима на северу Косова и Метохије. Курти је прочитао имена и презимена Срба за које тврди да су наводно организовали демонстрације на северу, када је избио сукоб између Срба и припадника Кфора.

Међунродни представници осудили су једностране потезе приштинских званичника, а у  Приштину у понедељак стижу специјални изасласници Европске уније и Сједињених Америчких Држава Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".